1 av 2
Håkan Jansson, moderat landstingsråd. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
Annica Nordqvist. Foto: Miljöpartiet

Fortsatt oklart styre i landstinget

Idag hölls första landstingsfullmäktige med de nya ledamöterna. Men det är fortfarande inte klart hur landstinget i Jönköpings län ska styras framöver.

Mycket fokus har de senaste veckorna legat kring Miljöpartiet, som bland annat bytt ut sina förhandlare. Annica Nordqvist är gruppledare för Miljöpartiet tycker att det är synd att styret inte är klart än.

– Det är klart att det hade varit allra bäst om det hade varit klart men vi måste göra rätt för att vi ska jobba tillsammans i fyra år och då kan man inte hasta och hoppa in i någonting som man inte känner att det är väl underbyggt.

Vilka vill ni samarbeta med?

–  Det har vi inte tagit ställning till än för vi har inte haft någon ny förankringsgrupp men vi ska ha det nu.

Kan man säga att ni börjar om från ruta ett nu då?

–  Det kan man säga nästan i alla fall, en del har vi väl fått klar för oss men långt ifrån allt, så vi får ju börja och försöka skapa en god bild av hur det ser ut.

Medan Miljöpariet inte vet vilka de vill samarbeta med är moderaten Håkan Jansson, som är landstingsstyrelsens nuvarande ordförande, klar med hur Moderaterna vill ha det.

Allianspartierna har styrt med Miljöpartiet den senaste mandatperioden. Håkan Jansson vill fortsätta samarbeta med Miljöpartiet.

–  De tillför oss väldigt mycket, de har haft ett stort och bra inflytande över oss och vi tycker att vi ska fortsätta den vägen.

Miljöpartiet säger att de inte vet vilka de vill samarbeta med än, vad säger du om det?

–  Då får vi vänta tills de har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".