Müge Aypaydin på Länsstyrelsen i Jönköping. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
MILJÖ

Minskningen av växthusgaser går fort i länet

Minskningen av växthusgaser i Jönköpings län går fortare än planerat. Det visar en rapport som länsstyrelsen tagit fram.

Klimatförändringarna är en av mänsklighetens största utmaningar. Om inget görs kommer temperaturen på jordklotet, sakta men säkert öka och det kan i sin tur skapa diverse naturkatastrofer. Men i Jönköpings län minskar växthusgaserna. Fortsätter minskningen som hittills, når vi de miljömål som finns redan om ett par år.

– Det är väldigt viktigt att minska växthusgasutsläppen därför att det handlar om klimatet och människors hälsa, säger Müge Aypaydin, utvecklare i energi och klimat på länsstyrelsen.

För att minska risken för klimatpåverkan, har regeringen satt ett mål HUR mycket utsläppen av växthusgaser ska minska.

Fram till 2020 ska utsläppen minska med 30% jämfört med 1990. Mycket tyder nu på att målen kommer att nås, med råge. Redan 2012 var minskningen 22 procent i Jönköpings län och håller vi samma takt fortsättningsvis kommer vi nå målet redan om ett par år.

– Vi behöver minska med 3% varje år till 2020 och vi minskade med 4 % mellan 2011 och 2012, så vi ligger före i prognosen. Men som sagt, om vi stannar upp händer inget, så vi måste fortsätt helt enkelt.

Det finns flera förklaringar till den stora minskningen av växthusgaser. Dels kör vi bränslesnålare, bilar, lastbilar och bussar, dels värmer vi våra bostäder med mer fjärrvärme och biogas och dels har utsläppen från jordbruket minskt.

Müge Aypaydin, är optimist och tror att minskningen av växthusgaser kommer fortsätta.

– Det handlar om livsstilsfrågorna, bilen, biffen och bostaden. Hur vi bor, vad vi äter och vad det är för transporter vi använder.

Tror du vi kommer att lyckas?

– Jag tror vi kommer att lyckas nå målen. Om vi fortsätter jobba och har samma medvetenhet för klimatet och vi fortsätter som vi börjat då kan jag tänka mig att vi når målet. Jag är positiv.

Är du engagerad i miljöfrågor? Kommentera här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".