Ann-Mari Nilsson (C), Andreas Styresson (KD) Carin Berggren (M). Foto: Rebecka Montelius Sveriges Radio
Val 2014

Så blir styret i Jönköping

Ann-Marie Nilsson (C): Jag hoppas på samtal inte minst med Socialdemokraterna
1:50 min

Ann-Marie Nilsson (C), blir kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, efter Mats Green (M) som numera sitter i riksdagen.

– Det parlamentariska läget är svårt och vi är glada att vi nu är överens om vår politik i alliansen, säger AnneMarie Grennhag (M), sammankallande för förhandlarna i allianspartierna, som kallade till presskonferens 11.45 idag.

Där bekräftade de fyra förhandlarna vad P4 Jönköping redan berättat att trots att Moderaterna är det största partiet bland allianspartierna i Jönköping så får de inte den tyngsta posten. Istället blir det Ann-Marie Nilsson (C) som blir ordförande för kommunstyrelsen i Jönköpings kommun.  

– Ann-Marie Nilsson har lång erfarenhet som kommunalråd och vi tror att hon kommer att kunna söka breda lösningar och samsyn, säger Anders Samuelsson (C).

Var det ett krav att få ordförandeposten för att Centerpartiet skulle gå med på samarbetet?

– Det har aldrig varit ett ultimatum, så jobbar inte vi, men det har varit ett förslag från oss, säger Anders Samuelsson (C).

Carin Berggren (M) blir kommunalråd med ansvar för tekniska frågor och för kulturen, och blir också vice ordförande i kommunstyrelsen. Kristdemokraterna har haft ett uttalat mål att få ordförandeposten, men posten går alltså till det tredje största partiet.

– Vi har landat i att det här är det bästa för kommuninvånarna, säger AnneMarie Grennhag (M).

– Det är inte genom utpressning som Centerpartiet fått posten som ordförande, säger Simon Rundqvist (KD).

Folkpartiet förlorar sitt kommunalråd och är besvikna för det.

– Jag ska inte sticka under stol med att vi är besvikna över att förlora vårt kommunalråd, men valresultatet är ju som det är, säger Inger Gustafsson.

Andreas Sturesson (KD) sitter kvar som kommunalråd och får fortsatt ansvar för välfärdsfrågorna.

Anders Hulusjö (KD) fortsätter som ordförande i kommunfullmäktige.

Nu ska alliansen styra i en mycket svag minoritet och kommer behöva stöd av andra partier i alla frågor. Att Centern tar över ordförandeposten i kommunstyrelsen kan förklaras på flera sätt. Dels var det ett sätt att locka Centern att stanna inom alliansen, dels var Centern det enda alliansparti som gick fram i valet och dessutom gör man bedömningen att det är lättare att hitta samarbeten vänsterut med en ordförande som är centerpartist.

Det är något som Socialdemokraternas kommunalråd Ilan De Basso håller med om.
– Jag är väldigt glad över att dom två stora högerpartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, hålls borta från den främsta posten, vilket naturligtvis, beroende på vilken politik man väljer att föra, kan öppna upp för samarbeten.l

Ann-Marie Nilsson hoppas kunna ha samtal, inte minst med Socialdemokraterna, ett stort parti som är vana att kunna ta mycket ansvar, säger hon.
– Alla partier har ett ansvar för att det inte gick att få till ett majoritetsstyre i den här kommunen. Och varje parti får får väl fundera över vilka ansträngningar man har gjort. Jag kan bara svara för mitt eget parti och jag vet att vi har gjort allt som står i vår makt för att fösöka få till en majoritet.

Men har ni lovat Sverigedemokraterna något?
– Nä, det har vi verkligen inte.

Har ni pratat med dom?
– Nej det har vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".