Markus Ekelund, konditor och ägare av Thimons konditori i Nässjö. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Nässjö

Konditorn som vägrar halloween

Markus Ekelund: Döskallar och spöken hör väl inte hösten till?
1:28 min

I morgon är det den 31 oktober, det datum som Svensk handel numera vill att vi ska fira halloween på. Men alla tycker inte att det är en bra idé.

Thimons konditori i Nässjö har den här veckan prytt sitt skyltfönster med texten "Vi vågar vägra halloween - vågar du?".

– Vi tyckte inte att det var så inspirerande med halloween helt enkelt. Det har dessutom gått tillbaka en del på senare år, så vi hoppar över det. Döskallar och spöken hör väl inte hösten till? Så känner vi.

Nej, vill du ha en halloweenbakelse i Nässjö för du gå någon annanstans än till Thimons konditori. Här finns inga pumpor, döskallar eller spöken. Markus Ekelund med personal går emot kommersen och ignorerar halloweenfirandet helt.

Responsen har varit mestadels god. På konditoriets facebooksida har över 600 personer gillat statusen där de talar om att de vägrar halloween och bland kunderna är de flesta positiva.

– Det är ju ett amerikanskt fenomen och jag känner att det är inte riktigt rätt att det sammanfaller med alla helgons dag, säger en kvinna.
– Det är väl bra. Vi vill inte ha spöken och sådant där ont, vi vill ha gott, goda andar! skrattar en annan.

Men det finns också en och annan som inte håller med.

– Det är kul med Halloween och det är en onödig skylt. Barn ska kunna fira halloween och skämta, säger en man som står utanför konditoriet och röker.

Men Markus Ekelund är säker på sin sak.

– Det är tråkigt om man mister en kund, men man kan inte behaga alla.

Vad tycker du om anti-halloween-initiativet i Nässjö? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".