Jan Johansson, Vetlanda framåtanda. Arkivbild: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Val 2014

Dessa två partier kommer styra Vetlanda

Jan Johansson (VF): Inte helt hundraprocentigt
1:35 min

Efter segdragna förhandlingar är det nu klart hur Vetlanda ska styras de kommande fyra åren. 

Det blir en minoritetsregering med Socialdemokraterna och det lokala partiet Vetlanda Framåtanda. Det är ett alternativ som Vetlanda Framåtandas partiledare Jan Johansson ser som den bästa lösningen, även om den inte är optimal.
– Bra och bra... Det är inte helt hundraprocentigt bra, men i den situation som är måste vi se till att den här kommunen styrs i en positiv anda och vi kan då inte lösa det på annat sätt, efter de diskussioner som varit, utan att ge avkall på en massa olika saker.

Vetlanda Framåtanda bildades inför förra valet av förre näringslivschefen i Vetlanda, Jan Johansson. De fick drygt 13 procent av rösterna direkt och i årets val gick det ännu bättre: fler än var femte väljare Vetlanda la sin röst på dem. Därmed blev de näst största parti efter Socialdemokraterna och att det var just de två partierna som skulle samarbeta stod klart tidigt.

De ville inledningsvis ha en bred majoritet, men har inte lyckats komma överens med något annat parti och därför blir det nu ett minoritetsstyre i Vetlanda. Det ser dock inte blivande kommunstyrelseordföranden, socialdemokraten Henrik Tvarnö, som något problem.
– Det blir ju inte lättare för de andra att vara sju partier i opposition och få ihop det, så jag ser inga bekymmer egentligen.

Och det gör inte Vetlanda framåtandas partiledare Jan Johansson heller.
– Nej, det gör jag inte med tanke på att det är en oerhört stark minoritetsregering.

Antalet kommunalråd i Vetlanda minskas nu också från tre till två, vid sidan om ett oppositionsråd och det är en av frågorna som gjort att de inte kunnat komma överens med något annat parti, medger Henrik Tvarnö.
– Det kan ha varit en försvårande omständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".