En del av bevisningen. Foto: Polisen

DNA kan fälla 24-åring för knivdåd

Vittne: Trodde det var fotbollssparkar
1:32 min

I dag hölls rättegången efter den grova misshandeln i Idas Park i Jönköping. Istället för fängelse vill åklagaren att den åtalade får behandling.

Mitt på ljusa dagen, på Torpa i Jönköping, i början av september, ska två män ha utsatts för grov misshandel. De ska blivit sparkade, slagna och en ska ha blivit knivskuren.

I dag hölls rättegången och det finns flera vittnen till händelsen. Så här berättade ett av dem i dag:
– Vi skulle gå till bilen och då hör jag, vad jag tror, är fotbollssparkar, kollar upp och ser misshandeln, en ligger ner och tre sparkar.

Det var den 2 september i Idas park som två män ska ha blivit grovt misshandlade av flera personer. En ska ha fått frakturer i ansiktet efter sparkar och slag och den andra ska ha blivit huggen eller stucken med knivlikande föremål.

Även om flera vittnen såg vad som hände är det ingen lätt sak för rätten att reda ut. Det är egentligen bara en av de inblandade, ett av offren, som vill berätta vad som hände. Det andra offret säger att han inte minns något och den åtalade mannen som är 24 år vill inte heller prata.

Offret som vill berättat säger att det var fyra personer som attackerade. Men det är bara en man som är åtalad eftersom åklagaren inte lyckats få tag på några andra som kan misstänkas. Offret säger också att den åtalade ringt upp honom tidigare under dagen för misshandeln, och bestämt träff på Torpa för att diskutera något.

I åklagarens bevisning finns bland annat tekniska bevis i form av DNA från 24-åringen i en handske som hittades på platsen och vittnesuppgifter. Men 24-åringen nekar till brott.

Han har missbruksproblem och vill komma bort från kriminalitet. Därför yrkar åklagaren Adam Rullman på att han ska dömas till så kallad kontraktsvård, alltså att få behandling istället för fängelse.
– Utifrån den tilltalades personliga förhållanden så anser jag att det är den mest lämpliga påföljden för honom.

Enligt ett vittne var fyra personer gärningsmän i misshandeln och alla ska ha haft på sig gula diskhandskar vid tillfället. Polisen har hittat en handske med blod från ett av offren och i handsken ska även 24-åringens DNA hittats.

Alla som är inblandade ska vara kända av polisen sen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".