Jönköping

Mårtensson (FP) besviken efter alliansuppgörelsen

1:35 min

I går kunde vi berätta att Alliansen fortsätter styra Jönköpings kommun, men i minoritet. Och det parti som många menar fått mest stryk i förhandlingarna är Folkpartiet.

Folkpartiet blir av med kommunalrådsposten och får inte heller ordförandeposten i någon av de tyngre nämnderna. Anna Mårtensson, som varit folkpartistiskt kommunalråd de senaste fyra åren, är besviken.

– Det tycker jag är väldigt tråkigt. Jag tycker att hela det förslaget från parlamentariska kommittén och fullmäktiges beslut var ett mycket dåligt beslut.

Folkpartiet är de stora förlorarna i alliansuppgörelsen som presenterades i går. Partiet blir av med kommunalrådsposten och som tröst får de istället uppdraget som ordförande i personalutskottet. Dessutom får de viceordförandeposterna i äldrenämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Centerpartiet, som bara fick två fler mandat än Folkpartiet, fick till exempel kommunens tyngsta uppdrag, det som ordförande i kommunsstyrelsen tillika kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Att alliansen och majoritet nu minskar antalet kommunalråd beror på ett beslut i kommunfullmäktige och det drabbar alltså Folkpartiet. Enligt Anna Mårtensson drev Folkpartiets förhandlare frågan att partiet borde fått ett kommunalråd.

– Jag har inte själv deltagit i förhandlingarna, men så har jag uppfattat det.

Men det blev de nej från de andra tre allianspartierna?

– Ja.

Vad säger det om samarbetet i Alliansen?

– Man har ju hänvisat till det här beslutet. Jag tycker man kunde använt sig av det undantag som fanns i det beslutet, om det parlamentariska läget så kräver så kunde man göra ett undantag från det beslutet men det ville inte de andra partierna göra. Utifrån det läget tycker jag att våra förhandlare har gjort ett gott jobb.

Nu ska Anna Mårtensson återgå till sitt jobb inom rättsväsendet.

– Jag kommer att återuppta mitt specialistyrke, jag är ju relationsvårdsspecialist och börjar som det igen i januari. Jag är lite sugen faktiskt, skrattar hon.