1 av 3
Adam Rullman, åklagare. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
3 av 3
Sven-Eric Ohlsson, som försvarar den mordanklagade 16-åringen. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Norrahammar

Pojkar häktade för mord - men lång väg till åtal

De båda tonåringar som misstänks för dödsskjutningen i Norrahammar häktades i dag, trots sin låga ålder, för mord och mordförsök.

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar. 17-åringen och 16-åringen häktades båda på sannolika skäl för mord och mordförsök. Åklagaren begärde fyra veckor, men rätten bedömde att det måste hållas ny förhandling om två veckor. Något som förmodligen beror på deras låga ålder.

Det var natten till i tisdags som en ung man sköts till döds och en annan ung man skottskadades. De båda tonåringarna greps efter att taxin de flydde i stoppats. Vid häktningsförhandlingen i dag såg 17-åringen lugn och samlad ut när han fördes in i rättssalen. Han nekar till det han är anklagad för och motsatte sig häktning.

Åklagare Adam Rullman ville se båda två häktade för mord och mordförsök. Han angav att det fanns synnerliga skäl för att häkta dem båda, och det krävs synnerliga skäl för att rätten ska besluta om häktning, i fall där de misstänkta är under 18 år.

Ett tiotal åhörare följde häktningsförhandlingarna, och det var mycket känslor. Under häktningsförhandlingarna nekade även 16-åringen till brott. Hans advokat Sven-Eric Ohlsson begärde att 16-åringen skulle tas omhand av sociala myndigheter istället för att häktas. 

Tingsrätten beslutade dock att häkta även 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, trots hans låga ålder. Rätten motiverar beslutet med att det finns synnerliga skäl att hålla honom häktad. När han fördes bort av häktespersonalen var det känslosamt bland en del åhörare som var tårögda.
– Jag tycker att det är en för ingripande åtgärd mot en 16-åring, att låsa in honom på det här sättet, 16 år gammal, då hör man inte hemma där, säger pojkens försvarare Sven-Eric Ohlsson.

Anledningen till att de inte kunde tas omhand av sociala myndigheter under utredningen och slippa häktet var att tingsrätten inte ansåg det möjligt eftersom båda är belagda med restriktioner och inte får läsa tidningar, umgås med andra eller ta kontakt med någon, bland annat.

Häktningen gäller till den 14 november. Men åklagare Adam Rullman säger att det är en lång väg kvar till åtal.
– Vi har en klar bild av vilka som befunnit sig på platsen sen har vi inte en fullständig bild av vad som hänt på platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".