Kärleksudden vid Mullsjön. Arkivbild: Paul Zyra/Sveriges Radio

Mullsjö framtid: Man leker med skattemedlen

Anders Stein, Mullsjö framtid: Måste få konsekvenser
1:55 min

Mullsjö kommun har betalat mer än sju miljoner kronor för mycket för Kärleksudden. Det påstår det lokala partiet Mullsjö framtid.

Markområdet Kärleksudden köptes av kommunen för 14 miljoner kronor, men Mullsjö Framtid har låtit en mäklare från LRF konsult värdera den och då kommit fram till att den inte är värd mer än 6,8 miljoner kronor, alltså knappt halva priset.

– Det här måste ju få konsekvenser, vi kan ju inte hålla på att schabbla bort drygt sju miljoner av våra skattemedel och gör överpriser på marker. Vi har ansett under hela resans gång i den här affären att det inte är tillräckligt berett. I en beredning ska man ha en marknadsvärdering på det området man avser att köpa, säger Anders Stein (MF).

Mullsjö kommun har köpt den så kallade Kärleksudden, som ligger i centrala Mullsjö, och prislappen hamnade på 14 miljoner kronor. Alla partier förutom Mullsjö framtid var för köpet, som skulle gå på 14 miljoner kronor. Det här priset tycker alltså partiet är orimligt.

Det är alldeles för mycket pengar, som vi ser det, som man leker med av skattemedlen. Vi känner att man lurar Mullsjöborna.

Därför har partiet alltså låtit LRF konsult göra en värdering av marken och slutsatsen därifrån är att platsen har ett marknadsvärde på 6,8 miljoner kronor - alltså 7,5 miljoner lägre än vad kommunen betalade.

Sven-Eric Dahlson var den på LRF konsult som gjorde värderingen. 
– Jag har tittat på omkringliggande kommuner och kommundelar, som Habo och Jönköping. 

Vad räknar man in i en sådan här värdering?

– Här är det egentligen närheten till tätort och möjligheten att exploatera värdet, som man ser i jämförande försäljningsobjekt.

Du anser alltså att 14 miljoner kronor är för mycket?

– Ja, det är ju lite högre än vad man kan se jämförelseobjekt gå för i alla fall, säger Sven-Eric Dahlson.

Kommunen gjorde inte själva någon värdering av marken utan förhandlade priset med den tidigare markägaren. Enligt Henrik Jansson, moderat och kommunstyrelsens ordförande, så har kommunen inte alls betalat något överpris.

Vi har köpt den för att utveckla Mullsjö kommun. Den som har lite framtidstro säger ju att det här är det vi måste göra. 

Och då är 14 miljoner ett rimligt pris?

– Ja, det är den bedömningen som en kraftfull majoritet av fullmäktigeledamöterna sagt ja till, säger Henrik Jansson.

Kommentera gärna: Är det rätt att betala ett högre pris för ett område man tror har betydelse för kommunens framtid?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".