Halloweenpumpa. Foto: Erland Vinberg/TT

Därför firar vi halloween i Sverige

Tora Wall: Föreställer oss att allahelgona är en väldigt gammal högtid
4:56 min

Sedan när och varför firar vi halloween i Sverige? Det vet folkloristen Tora Wall, som berättade om högtiden i P4 Morgon.

Av vissa avfärdas den som "en amerikansk högtid som har tagits hit för att affärerna vill tjäna pengar". Men halloween, som firas den 31 oktober, har blivit allt mer populär sedan högtiden började anammas i Sverige på 1960-talet.

- Om man får generalisera lite så är det främst ungdomar, unga vuxna och barnfamiljer som uppmärksammar halloween, säger folkloristen Tora Wall på Nordiska Museet. 

Urprungligen är det en keltisk högtid med rötter på forntiden, som via USA har nått Sverige. Den är inte - till skillnad mot vad vissa tror - besläktad med allahelgonaafton, men har vissa likheter. 

- Det har väldigt lite med varandra att göra. Det finns en association som är lätt att göra, att man på olika sätt förhåller sig till döden.

Allahelgona är betydligt mer omfamnad av svenskarna, men det är faktiskt inte så stor skillnad på hur länge högtiderna har firats i Sverige.

- Det var på 50-talet som seden att tända ljus på gravarna knöts till allahelgona, berättar Wall.

Kanske borde vi med andra ord omfamna Halloween mer?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".