Har du fördomar om vin? Du är inte ensam, säger vinexperten Lisa Melin. Foto: Kajsa Hallberg/SR
P4 Förmiddag

Lisa avfärdar tio myter om viner

3:45 min

Det finns många myter om vin - så som hur det ska drickas och vad det ska kosta.
Lisa Melin avfärdade typ alla i dag.

Lisa Melin är vinexperten som brukar komma förbi hos Kajsa och Håkan på fredagarna. I dag handlade det om att döda myter som många har om vin.
- Jag råkar ut för dem varje dag, många har väldigt mycket förutfattade meningar och då går man miste om så mycket gott.

Myten om att rött vin hör ihop med kött och vitt vin med fisk avfärdade hon direkt.
- Det hör jag dagligen, nu är det 2014 och vi har kommit längre än så.

I ljudklippet ovan hör du Lisa krossa fler myter:

  • En öppnad flaska går ej att spara
  • Färgen på vinet talar om vilken kvalitet vinet har
  • Ju äldre och dyrare vinet är desto bättre är det
  • Röda viner ska serveras varmt och vita viner kallt
  • Korksmulor i vinet innebär att vinet är defekt
  • Man kan avgöra vinets kvalitet genom att dofta på korken
  • Öppna flaskan så vinet får luftas
  • Skurkork är dåligt och naturkork är bra
  • Rött vin ger mer baksmälla 

Hela inslaget med Lisa hör du i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista