Över sju miljoner smuggelcigaretter stoppades i Jönköping

Sex personer åtalas i en mångmiljonhärva där cigaretter smugglats från Polen till Sverige.

Tio långtradare fulla med cigaretter. Beställda till ett lager på nio kvadratmeter i Göteborg. Det är beståndsdelarna i en smugglingshärva som nu lett till att sex personer åtalats.

Åtalet gäller 51,4 miljoner kronor i undanhållna avgifter. Utredarna misstänker dock att det rör sig om minst tre gånger så mycket.
– Vi har stoppat två transporter och har ytterligare två som vi vet hade samma destination, säger Bertil Weingarten, projektledare på Tullverket.

Utredningen började i januari i år, då tullen stoppade en lastbil som kommit från Polen via Trelleborg. Transporten stoppades vid Jönköping, då den var på väg mot Stockholm i stället för Göteborg.

De åtalade är fyra chaufförer, en person som attesterat transporterna samt en huvudman som tros ha hållit i trådarna.
– Totalt tror vi att det handlar om drygt 108 miljoner cigaretter och 152 miljoner kronor i undanhållet skattevärde. 

Enligt åtalet har de sex åtalade på olika sätt och i olika omfattning medverkat i ett brottsupplägg där syftet var att slippa betala skatt. Bara på de drygt sju miljoner cigaretter som togs i beslag när en transport stoppades i Jönköping var den så kallade punktskatten på över tio miljoner kronor.

Åklagaren menar att cigaretterna sålts på den svarta marknaden.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".