Jon Heinpalu, samordnare på Kulturhuset. Arkivbild: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköping

Kulturhusförening kräver besked

Jon Heinpalu: Finns inga resurser för kommunen att driva en sån här verksamhet
1:28 min

Jönköpings kommun ska ta över driften av stadens kulturhus vid årsskiftet. Nu vill Kulturhusföreningen ha besked om vad det betyder för verksamheten där.

– Antingen så får vi vara kvar här eller så misstänker jag att huset stängs. För det finns inga resurser för kommunen att driva en sådan här verksamhet, säger Jon Heinpalu som arbetar på Kulturhuset.

Kulturhusföreningen har drivit huset i 30 år men de senaste åren har det varit många olika turer kring husets framtid och vid årsskiftet går avtalet med kommunen ut. Det är fortfarande oklart på vilket sätt kommunen kommer välja att driva verksamheten. Varken Folkpartiets kommunalråd Anna Mårtensson eller moderata kommunalrådet Mats Green, som varit högst delaktiga i processen, vill lämna några kommentarer i frågan.

Men Elin Rydberg, socialdemokratiskt kommunalråd, anser att Kulturhuset borde fortsätta drivas i sin nuvarande form.
– De ideella krafterna kan åstadkomma så mycket mer än om kommunen skulle ta över och administrera ett hus. Det skulle också innebära stora kostnader för kommunen att ta över det. Att se till att de ideella krafterna får utveckla huset kommer att vara bra både för kommunen och föreningslivet.

Om tio veckor tar alltså kommunen över ansvaret av Kulturhuset och hur verksamheten i kommer påverkas återstår att se. Men Jon Heinpalu ser dystert på framtiden och menar att det hela kan sluta med att Kulturhusföreningen väljer att lämna lokalerna.
– Vi kommer ju inte stanna kvar i ett kommunalt styrt kulturhus. Vi kommer inte driva verksamhet här under premissen att man måste ha ett kommunalt godkännande.

Fotnot: Alla tre nämnda kommunalråd är avgående. Mats Green (M) är invald i riksdagen, Anna Mårtenssons Folkpartiet tappar sin kommunalrådspost och Elin Rydberg (S) slutar för att jobba med annat.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".