Jesper Åhlin. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Höglandet

Därför är det lätt att överdosera spice

Jesper Åhlin: Kommer nytt hela tiden
2:08 min

Drogen spice, som skapat rubriker den senaste tiden eftersom unga dött eller skadats allvarligt av överdoser, förändras ständigt.

– Det finns överallt, alla röker det, i missbrukarkretsar i alla fall, säger Jesper Åhlin i Eksjö.

21-årige Jesper Åhlin höll på att dö för två veckor sedan när han drog ett bloss av spice. Han har rökt drogen sedan fem år tillbaka, men var helt oförberedd på vad som skulle hända när han den här gången drog ett vanligt bloss.
– Det kommer nytt och nytt och nytt hela tiden och potenskillnaden varierar så mycket att man vet inte hur mycket man ska röka.

Han säger att det är ett mirakel att han lever och att spice är livsfarligt. Den kemiska drogen finns i hundratals varianter och är en så kallad nätdrog som ständigt görs om för att undvika förbud.

Det gör att man inte kan lära sig hur stark drogen är och heller inte hur koncentrerad mängd man ska röka även om man är van missbrukare.

Eftersom drogen bara är ett knapptryck bort, lätt att beställa på nätet, så får den lätt fäste i små orter - som Eksjö. Kennet Ekholm fältassistent i Eksjö säger att drogen blir allt vanligare i Eksjö, och att ungdomar till och med kan tillverka den hemma.
– För ett år sen pratade man om att man gick in och köpte olika sorter på internet, nu har man hört mer dom här dialogerna om att man blandar själv.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".