Renata Chlumska. Arkivbild: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköping

Trots dödsolyckan - Chlumska håller fast vid rymdplanerna

Renata Chlumska: Väldigt tragiskt
2:24 min

Äventyraren Renata Chlumskas nästa äventyr att åka ut i rymden med farkosten Virgin Galactic lär dröja, efter dödskraschen i fredags.

I fredags kraschade rymdfärjan i Mojaveöknen i Kalifornien. En pilot dog och den andra skadades allvarligt.
– Det är ju väldigt tragiskt, det som inträffat, jag var ju själv så sent som förra hösten över i Mojave och träffade en stor del av teamet, bland annat en del av piloterna och jag vet vilken stor familj det där är och att dom brinner för projektet, så det är naturligtvis väldigt tragiskt och beklagligt.

I fem år har Renata Chlumska från Jönköping haft sin biljett till rymden och väntat på sin resa. Det är ett skutt 100 kilometer rakt ut i rymden, en resa som bara tar fyra timmar. Men den lär dröja ytterligare flera år.

För rymdföretaget som planerar att ägna sig åt rymdturism och har sålt flera hundra biljetter redan, drabbades av en svår motgång i fredags.

Rymdfarkosten kraschade på hög höjd. En pilot avled, den andre piloten skadades och av farkosten är det bara spillror.

Men Renata Chlumska ändrar inte sina planer trots den tragiska olyckan.
– Jag anser att det är så mycket som vi gör som är farligt, risker finns överallt, sen är det naturligtvis tragiskt när sånt här inträffar, men att våga blicka ut över nya horisonter är förenat med risker många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".