Utländsk militärbil på riksväg 26/47. Foto: lyssnarbild.

Vittne: Utländsk militär riktade vapen mot bilar

Försvarsmakten: Några har övertolkat sina möjligheter
6:35 min

Utländska militärer finns just nu i Jönköpings län. Flera vittnen berättar dock om att de uppträtt märkligt.

En bilist som tagit kontakt med P4 Jönköping vittnar om hur militärer i en utländsk militärbil flera gånger riktat automatvapen mot bilar när de körde längs riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Jönköping. 

De hade automatvapen på taket, flera gånger vände de på vapnet och riktade det mot bilar. Det var obehagligt.

– Det här är ett naturligt beteende om man är i ett insatsområde, då har soldaterna en hotbild och man spanar genom sitt sikte. Nu fick jag information nästan samtidigt som ni om att det här har hänt och nu har jag lagt vissa begränsningar. Det här naturliga beteende ska de fortsätta med men det är inte tillåtet att rikta mot tredje person eller fordon. Det säger Olof Johansson, biträdande övningsledare till P4 Jönköping. 

Senare kom berättelser från Eksjö där utländsk militär synts "vifta med vapen", bland annat förstärkningsvapen, på ett sätt som personer uppfattat som obehagligt.

En person berättar att han tagit kontakt med polisen, som säger sig veta om militärernas närvaro men att det är Försvarsmaktens regler som gäller.

Informationschefen vid Försvarsmakten Maddelena Lago säger till P4 Jönköping att många militärer från Sverige och andra länder nu är på väg till Jönköpings län och att man kommer synas på många ställen.

– Man vill öva så realistiskt som möjligt, men ingen ska behöva vara orolig för att det riktas några vapen mot någon på allvar, säger Lago.

Biträdande övningsledare Olof Johansson bekräftar alltså även att man ändrat i instruktionerna för de militärer som är med i övningen och man får inte längre sikta mot civila personer eller fordon.

Just nu pågår den militära övningen Joint action 2014 där sju nationer deltar inom ramen för Nordic battlegroup. Den pågår 3 - 12 november i Uppsala, Kvarn, Eksjö, Skillingaryd och Hagshult. Deltagande länder är Sverige, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".