Foto: Svenska Kraftnät.
Nässjö

Okej med kreosot i Sydvästlänken

Åklagaren: Lagstifningen inte helt entydig
1:05 min

Markägare och Nässjö kommun polisanmälde, men är var inget miljöbrott att använda cancerframkallande kreosot för Sydvästlänken.

Nu är det sista hindret för Svenska kraftnät att gräva ner kraftledninggstolpar, impregnerade med det cancerframkallande ämnet kreosot, vid bygget av Sydvästlänken kanske undanröjt.

Åklagaren har nämligen lagt ner förundersökning om miljöbrott. Nässjö kommun och flera markägare utmed den stora kraftledningen hade polisanmält Svenska kraftnät, men åklagaren anser inte att ett brott begåtts.

– Mot bakgrund av hur vår lagstiftning och framför allt reglerna kring miljöbrott ser ut kan inte jag åtala för händelser som är tillåtna för andra myndigheter, oavsett om det läcker ut kreosot eller andra giftiga ämnen så är det den lagstiftning vi har och den har jag att följa, säger kammaråklagare Jan-Olof Andersson till P4 Jönköping.

Är det ett problem i lagstiftningen som du ser det?

– Lagstiftningen är väl inte helt entydig. Jag hade väl önskat att man tittat lite närmare på de här bestämmelserna och se vilka överväganden man kan göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".