Johan Nissinen (SD), riksdagsman och distriksordförande för Sverigedemokraterna i länet. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Länet

SD:s inflytande större än någonsin

Johan Nissinen (SD): Väldigt positivt
1:46 min

När nu makten fördelats kan man konstatera att Sverigedemokraterna kommer bli vågmästare i flera kommuner i länet och kanske även i landstinget.

Som vågmästare kan partiet få ett unikt inflytande över politiken i Jönköpings län, vilket gläder Johan Nissinen, riksdagsman och ordförande för Sverigedemokraterna i länet.

– Det är väldigt positivt. Vi hade ju som mål att bli vågmästare på så många ställen som möjligt för att kunna påverka. I landstinget är det extra positivt att vi har vågmästarrollen, för det är ju en instans som vi också vill ha ökat inflytande över.

De kommande fyra åren kommer Sverigedemokraterna bli vågmästare i fem av länets 13 kommuner och eventuellt även i landstinget. Därmed kommer partiet få inflytande över den politik som formar din och min vardag.

Trots att övriga partier enhälligt lovade innan valet att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande, så blir nu partiet vågmästare i Jönköping, Vaggeryd, Tranås, Gnosjö och med största sannolikhet även i Värnamo och i landstinget. Orsaken är att Alliansen i dessa kommuner väljer att regera i minoritet. Man är beroende av ytterligare ett eller två partier för att få igenom sin politik.

I övriga kommuner, där man har blocköverskridande majoriteter, kommer Sverigedemokraterna få föra en ganska anonym tillvaro.

Johan Nissinen utgår ifrån att de styrande minoriteterna tar kontakt med Sverigedemokraterna om man vill ha deras stöd i olika frågor.

– Vill de ha igenom sin politik så är det vettigt att de tar ett samtal med oss. De kan ju inte räkna med ett hundraprocentigt stöd. Är politiken inte i linje med vår politik så stödjer vi ju inte den.

Mycket tyder på att Sverigedemokraterna kommer att stödja Alliansen i de kommuner där man styr i minoritet, men man kommer att utnyttja vågmästarrollen för att driva sina profilfrågor.

– En av våra absolut viktigaste frågor är ju flyktingmottagandet, till exempel, och den har vi kört stenhårt. Ordning och reda i ekonomin är också en väldigt viktig fråga för oss.

Hur tänker ni använda det nya inflytande som ni fått?

– Vi kommer använda vågmästarrollen för att få igenom vår politik, säger Johan Nissinen.

Han upplever att det redan nu finns en större öppenhet från framför allt borgerliga politiker på lokal och regional nivå. Om fyra år, vid nästa val, kan samarbetet komma se helt annorlunda ut, tror han.

– Jag tror att vi kommer ha blivit mer normaliserade. Särskilt när vi driver och får igenom vår politik kommer de sr att vi inte är så farliga som de tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".