1 av 2
Miljöpartiet väljer Socialdemokraterna. Och nu är beslutet defintivt, lovar de.
2 av 2
Annica Nordqvist. Foto: Miljöpartiet
Politik

Därför byter MP sida i landstinget

Annica Nordqvist (MP): Olyckligt att vi haft den här processen
1:49 min

Miljöpartiet väljer att samarbeta med Socialdemokraterna i landstinget och kommer inte att ändra sig igen. Det lovar nu förhandlare och landstingledamoten Annica Nordqvist.

Miljöpartiet byter sida och väljer Socialdemokraterna i landstinget. Det kunde vi ju berätta i går. Och trots att det bara är några veckor sedan som partiet gick ut med att de skulle samarbeta med Alliansen säger förhandlaren och landstingsledamoten Annica Nordqvist nu att väljarna kan lita på att det nu verkligen blir Socialdemokraterna.

– Det här är ju inget nytt beslut egentligen. Vi som sitter i landstinget har haft tanken att gå mot den röda sidan hela tiden, för att möjligen kunna få med någon från Alliansen och få en majoritet.

Men för bara några veckor sedan gick ju Miljöpartiet ut med att ni skulle regera i minoritet ihop med Alliansen?

– Ja, det är alldeles riktigt, men det var inte intentionen från oss som ska sitta i landstinget.

Nu är det alltså klart att Miljöpartiet ska samarbeta med Socialdemokraterna i landstinget, men vilka som ska regera är fortfarande oklart.

– Det är en öppen fråga. Det är olyckligt om det inte blir en majoritet, för vi behöver ha ett stabilt landsting som sedan blir region efter nyåret och då skulle det vara väldigt, väldigt, väldigt bra om vi hade ett styre som ger den stabiliteten.

Och någon ny kovändning från Miljöpartiet är inte att räkna med. Väljarna kan lita på att det nu är Socialdemokraterna som gäller för Miljöpartiet, säger Annica Nordqvist.

– Ja, det kan de lita på.

Det är helt säkert?

– Ja.

Kan du förstå att det kan uppfattas som lite märkligt att ni byter sida på det här viset?

– Jo, det kan jag. Det är väldigt olyckligt att vi haft den här processen och att den inte alls känts bra för oss som sitter som ledamöter. Vi vill ju självklart att det ska vara en bra hantering utåt, men vi hoppas på att väljarna förstår att det inte gått vår väg innan i Miljöpartiet, men vi hoppas verkligen att de förstår att det gör det nu, säger Annica Nordqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".