Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Svenska kyrkan

Biskopsval utan klara favoriter

Pär-Magnus Möller: Viktig som medial figur
1:53 min

Idag ska ny biskop i Växjö stift utses. Men det finns ingen given vinnare bland de fem kandidaterna.

Det säger kyrkoherde Pär-Magnus Möller i Värnamo, som är en av dem som förberett valet på stiftets uppdrag.

Valet av biskop är viktigt för alla, inte bara för medlemmarna anser kyrkoherden i Värnamo.

Svenska kyrkan är ju faktiskt Sveriges största organisation av frivilliga fortfarande. På det sättet kan man säga att när vi väljer biskop för ett stift berör det alla de medlemmarna på ett eller annat sätt. Biskopens uppgift är ju att vara andlig ledare för ett stift. Jag tänker mig så här att biskopen idag också är väldigt viktig som medial figur. 

Det är fem män som valet står emellan idag. Fredrik Modéus, Anders Göranzon, Thomas Petersson, Peter Wänehag och Christopher Meakin - alla har fyllt 50 utom en. Det är inte konstigt eftersom det är ytterst sällsynt att någon biskop slutar innan pensionen, förklarar Pär-Magnus Möller.

Ingen kvinna är biskopskandidat i Växjö stift, som är känt som ett stift där det finns en historia av kvinnoprästmotstånd. Endast två kvinnor nominerades med de fick för få röster för att gå vidare i valproceduren. 

I beredningsgruppen har vi också diskuterat vad den kan  bero på men det har inte kommit fram någon kandidat helt enkelt som man röstat på. Men jag tror att en kvinna skulle kunna fungera som biskop i Växjö stift.

Förra gången det var biskopsval i Växjö stift var när nuvarande biskopen Jan-Olof Johansson valdes efter en turbulent tid när det ovanliga hände att biskopen Sven Thidevall fick lämna i förtid. Då fick biskop Jan-Olof som förväntat mer än 50 procent av rösterna och blev vald i en första omgång.

Får ingen av de fem nuvarande kandidaterna mer än hälften av rösterna, så blir det en ny valomgång mellan de två som får flest röster. Det ska vara klart i eftermiddag, annars blir det en andra valomgång den 3 december mellan de två som får flest röster idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".