Thomas Petersson och Fredrik Modéus. Foton: Växjö stift
Svenska kyrkan

Två kan bli ny biskop i Växjö stift

Prästerna Fredrik Modéus, Lund, och Thomas Petersson, Växjö, gick i tisdagens biskopsval i Växjö stift vidare till andra valomgången den 3 december. 

Det blev inte klart idag vem som blir ny biskop i Växjö stift.

De två biskopskandidater som går vidare till andra valomgången blev församlingsherden och doktoranden Fredrik Modéus, som har rötterna i Jönköping, och domprost Thomas Petersson från Växjö.

Valdeltagandet var högt, 90,5 av de röstberättigade röstade.

Fredrik Modéus fick drygt 37 procent, och nästan dubbelt så många röster som Thomas Petersson med 18 procent.

Vem som blir ny biskop blir istället klart vid den andra valomgången, som sker den 3 december.

Fredrik Modéus är 50 år, församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling och doktorand i systematisk teologi. Han har skrivit flera böcker och har tidigare arbetat bland annat som kyrkoherde i Helgeands pastorat i Lund. Fredrik Modéus har sina rötter i Jönköping.

Thomas Petersson är 46 år och domprost i Växjö. Han har tidigare arbetat bland annat som kyrkoherde i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin, som kyrkoherde i Linköpings Ryds församling och som stiftsadjunkt i Linköpings stift inom områdena ungdom, evangelisation och gudstjänstliv.

Det preliminära valresultatet:

231 röster (37,32 procent) Fredrik Modéus
122 röster (19,71 procent) Thomas Petersson
110 röster (17,77 procent) Anders Göranzon
101 röster (16,32 procent) Peter Wänehag
55 röster (8,89 procent) Christopher Meakin

Biskop Jan-Olof Johansson går i pension och lägger ned staven på Annandag påsk och den nya biskopen vigs i Uppsala domkyrka den 12 april 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".