Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio

Experten: Så kommer SD utnyttja sin vågmästarroll

Anders Sannerstedt: Måste visa att de betyder någonting
2:01 min

Efter valet står det klart att Sverigedemokraterna blir vågmästare i flera kommuner i Jönköpings län och troligen även i landstinget.

Rollen som vågmästare kommer Sverigedemokraterna att utnyttja för att få inflytande, det menar Anders Sannerstedt som är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på Sverigedemokraterna.

– Vad det betyder är att minoriteten behöver ha stöd någonstans för att få igenom sin politik. Det kan innebära att Sverigedemokraterna går från att ha inget inflytande alls till att få ett visst inflytande, säger Sannerstedt.

Sverigedemokraterna var valets stora vinnare, även i kommunvalet. När makten nu fördelats visar det sig att Sverigedemokraterna kommer bli vågmästare i flera kommuner och troligen även i landstinget.

– Så snart de två politiska blocken står mot varandra och inget block har egen majoritet, ja då kan Sverigedemokraterna välja vilket alternativ man ska rösta på.

I de kommuner där man hittat blocköverskridande majoriteter blir Sverigedemokraterna marginaliserade, men i de kommuner som kommer styras i minoritet, där får partiet med största säkerhet ett visst inflytande och rollen som vågmästare kommer man att utnyttja tror Anders Sannerstedt.

Har man en sådan här vågmästarroll så måste man försöka utnyttja den. Det innebär att man kan vara ganska säker på att det kommer dyka upp frågor där Sverigedemokraterna röstar med oppositionen. De måste ju visa att de betyder någonting. 

– Regelrätta förhandlingar, där man försöker kompromissa om politiken, tror jag inte vi kommer se mycket av. Men rimligen måste man samtala med Sverigedemokraterna, om inte annat så för att skaffa sig information om hur de ser på saker och ting. 

Inför valet var övriga partier tydliga i sitt budskap, man ville hålla Sverigedemokraterna utanför för att de inte skulle få något inflytande. Men redan nu, ett par månader efter valet, hörs röster att man inte kan isolera Sverigedemokraterna. Efter nästa val kommer partiet uppfattas som mer rumsrent, tror Anders Sannerstedt och att vi också få se fler exempel där Sverigedemokraterna samarbetar med olika partier.

– Jag tror vi kommer få se att tiden där man absolut isolerar SD, den kommer ta slut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".