Forskare Annika Rejmer. Foto: KG pressfoto

Internet-dejting kan ge fler vårdnadstvister

Annika Rejmer: Båda föräldrarna är engagerade
2:20 min

Förändrade föräldraroller kan vara orsaken till att allt fler vårdnadstvister avgörs i domstol i Jönköpings län. Antalet tvister närapå har fördubblats i länet på kort tid.

Antalet vårdnadstvister i tingsrätterna i Jönköpings län ökar. Det visar siffror från Domstolsverket. Annika Rejmer, som är forskare vid Lunds universitet och som forskat om vårdnadstvister, säger att anledningen till ökningen kan vara att föräldrarollerna förändrats.

– Tidigare var det väldigt uppdelat, att mamman skötte barnen och pappan var ute och arbetade. Idag är båda föräldrarna engagerade i barnen och därmed bryr sig både mamma och pappa och båda föräldrarna vill vara delaktiga även om vuxenrelationen inte håller.

Enligt forskaren Annika Rejmer, som forskat om vårdnadstvister i 20 år, hamnar en vårdnadstvist i rätten när föräldrarnas samarbetssvårigheter - eller konflikten om vem som ska ha vårdnaden om ett barn - inte går att lösa med hjälp av socialtjänsten i kommunen. Annika Rejmer säger att tvister kan prägla ett barns liv lång tid framåt.

Är de riktigt ordentligt tvistiga kan de komma att prägla ett barns hela barndom.

Enligt statistik från Domstolsverket ökar antalet mål som handlar om vårdnadstvister i både Eksjö och Jönköpings tingsrätt. Under en femårsperiod, från 2009 till 2013, ökade målen från 68 stycken till 103 vid Jönköpings tingsrätt. I Eksjö tingsrätt har antalet mål mer än fördubblats under samma period, där ökade de från 23 stycken till 64.

Enligt Domstolsverkets statistik ökar de här tvisterna i hela landet.

I grunden kan ökningen av vårdnadstvister i rätten, enligt Annika Rejmer, också ha att göra med att det 2006 blev möjligt för par som har svårt att samarbeta att stämma varandra, vilket man inte kunde göra innan.

En annan orsak kan också vara våra nya dejtingvanor.

– Vad vi har kunnat se i de senaste underökningarna vi har gjort är att andelen föräldrar som faktiskt inte haft en relation innan de får sitt barn, alltså internetdejting, har ökat. Man har bara känt varandra lite ytligt, träffats fysiskt några gånger och sedan har det blivit ett barn. Om man då inte känner varandra och ska börja förhandla och komma överens så tror jag att det är lättare att det blir en konflikt.

Annika Rejmer är kritisk till hur samhället ser på vårdnadstvister, att det är något som ska tvingas in i domstol och tvistas om istället för att man satsar på att stödja föräldrarna. Hon tror att tvisterna kan fortsätta öka.

– Gör vi ingenting och om vi inte anpassar handläggningen efter föräldrars och barns behov så kommer de säkert öka.

Kommentera gärna: Vad tror du är anledningen till att fler vårdnadstvister tvingas till domstolsavgörande?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".