Anders Wallner flankerad av partiledarna Gustav Fridolin och Åsa Romson. Pressbild
Jönköpings län

MP-ordföranden om krisen: Extremt allvarligt

Diana Cederholm (MP), länsordförande: Konflikten och misstroendet har blivit så pass stort..
2:06 min

Miljöpartiets riksorganisation stöttar nu den turbulenta regionavdelningen i Jönköpings län. Nu har krafter från Stockholm kallats in.

– Jag vet att det funnits oroligheter i lokalavdelningen och jag följer den utvecklingen och vi försöker vara ett stöd så gott vi kan från riksorganisationen, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet.

Efter personstrider, kritiserade personvalskampanjer och kommunalråd som hoppar av fortsätter nu konflikterna inom Miljöpartiet och har dessutom spridit sig vidare till landstinget och infekterat arbetet ända upp i regionledningen.

Konflikterna handlar bland annat om en mer miljöradikal gruppering som tagit sig in i partiets organisation i Jönköping men också om flera nya namn som står längre vänster ut som nu agerar. Alla frågor avgörs i uppslitande omröstningar istället för att medlemmarna kommer överens och ovanpå det finns en rad personkonflikter med arga telefonsamtal och heta diskussioner som rasar i sociala medier. Trots att en stor del av bråket skett inför öppen ridå i lokala medier, menar en del att det som kommit fram bara är toppen på ett isberg och partisekreterare Anders Wallner beskriver läget så här:

– Jag känner till att det har funnits mycket känslor i avdelningen och vi försöker vara ett stöd så gott vi kan från riksorganisationen

Vad kan ni göra då?

– Att vara ett bollplank i svåra situationer och få hjälp med olika arbetsordningar och sätt att arbeta.

Vad innebär det mer konkret?

– Det vill jag inte kommentera.

Vad är problemet upplever du?

– Det är inte heller något jag kan kommentera.

P4 Jönköping har talat med väl insatta källor i partiet. En person med uppdrag högt upp i partiet i länet menar att situationen nu är så allvarlig att partiet inte ens är regeringsdugligt och borde gå i opposition i Jönköpings kommun och i landstinget där problemen finns. En annan person med god insyn berättar att förtroendet för det egna partiet är så lågt att personen till och med valde att rösta på ett annat parti i landstingsvalet.

Krisen i miljöpartiet i Jönköpings kommun och i landstinget är nu alltså så allvarligt att högsta partiledningen kallats in efter en begäran av regionledningen och partisekreterare Anders Wallner försöker nu tillsammans med kanslichef Anna Stenvinkel medla i konflikterna och har fått några veckor på sig att agera, bland annat genom personliga besök i länet. Han är själv förtegen om sin insats och vad konfliktytorna består av men medger att det påverkar förtroendet för partiet.

– Det är väldigt viktigt att man har en fungerande organisation så man kan berätta om den politik man går till val på, snarare än att man får rubriker om konflikter och har svårt att samarbeta, säger Anders Wallner.

Hur går arbetet då?

– Det får framtiden utvisa.

För första gången uttalar sig nu också Miljöpartiets ordförande i Jönköpings län, Diana Cederholm, om den pågående konflikten.
– Vi känner i regionledningen att konflikten och misstroendet har blivit så pass stort att vi behöver hjälp med att forma ett nytt sätt att arbeta och vi har tagit kontakt med riks då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".