Så gick det till när miljöpartiet bytte sida i landstinget:

Efter valet utses nuvarande gruppledare Märta Svärd till förhandlare tillsammans med Robert Erlandsson och Peter Lundvall. Märta Svärd hoppar av efter intern kritik mot att hon är belastad av att ha regerat ihop med alliansen. Efter några veckor utan resultat reser Robert Erlandsson bort och ersätts av Peter Bruhn.

Ganska snart går Peter Bruhn ut och meddelar att Miljöpartiet inte är intresserat av att styra i minoritet utan vill ha en kraftfull majoritet, något som det också beslutats om i regionledningen. Det innebär i praktiken att man vill styra med S och V med förhoppning om att Centerpartiet ska lämna alliansen. Men taktiken slår fel och centerpartiet tycks orubbligt. Därför anser miljöpartiets förhandlare nu att det inte finns någon annan utväg än att fortsätta regera i minoritet. Frågan är uppe i regionledningen där man röstar. Med siffrorna 5-2 beslutar regionledningen att fortsätta förhandla med alliansen, något som presenteras på en presskonferens. Men landstingsgruppen gör en egen omröstning och röstar med siffrorna 3-2 för att istället förhandla med socialdemokraterna. En person i landstingsgruppen, Sibylla Jämting, ångrar sig sedan dagen efter och meddelar partiet i ett mejl att hon inte utsatts för påtryckningar men att hon ändrat sig och nu också vill regera med socialdemokraterna. Rösterna i landstingsgruppen är nu 4-1 för S. Landstingsgruppen har inget formellt mandat men kör över både förhandlarna och sin egen regionledning och inleder istället samtal med S.

Förhandlarna Peter Bruhn och Peter Lundvall avgår som förhandlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".