Röntgenavdelning. Arkivbild: Erik G Svensson/TT

Larm efter att sjuksköterskor slutat

Det råder personalbrist på röntgenmottagningen på Värnamo sjukhus och nu slår anställda larm om att patientsäkerheten hotas. 

Det är vårdförbundets skyddsombud på avdelningen som kräver att något görs för att förbättra arbetssituationen. I ett brev till verksamhetschefen beskriver hon hur en stor personalomsättning och brist på röntgensjuksköterskor äventyrar patientsäkerheten. Kompetensen sjunker och ohälsan bland de anställda ökar.

Under året ska sju röntgensjuksköterskor ha slutat, men bara fyra har anställts.

Brevet har också skickats till Arbetsmiljöverket för kännedom. I början på nästa vecka ska ett möte hållas med facket, verksamhetschefen, områdeschefen, och personalansvarig, och om det inte kommer fram några konkreta åtgärder för att lösa problemen, kommer en formell anmälan att göras dit.

Verksamhetschefen Oskar Löfgren säger till Finnveden Nu att situationen är tuff men att man letar nya specialistsjuksköterskor till avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".