Disko trolig smittkälla för livsfarlig bakterie

Det var förmodligen på ett ungdomsdiskotek i Vetlanda som den livsfarliga smittan med så kallade meningokocker startade strax före påsk.

Det säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom efter att ha granskat i vilka miljöer de smittade ungdomarna har rört sig.

Efter skoldiskot drabbades fyra skolelever i Eksjö, Björköby och Vetlanda av en ovanlig infektionssjukdom. Det berättade vi om i Nyheterna förra veckan.

Alla fyra blev allvarligt sjuka, tre i blodförgiftning och den fjärde i hjärnhinneinflammation och det konstaterades att det var meningokocker som var sjukdomsorsaken hos alla fyra.

Nu är de fyra på bättringsvägen och eftersom det har gått två veckor sen den siste blev sjuk så är risken liten att fler ska bli sjuka.

Men helt säker kan man aldrig var. Tio till femton procent av befolkningen bär alltid på den här meningokockbakterien och även om det är väldigt ovanligt att någon blir sjuk av den så är det vara bra att känna till de tidigaste symtomen som är utslag och blödningar i huden, säger Per-Erik Åbom.

Ändå räknas det här meningokockutbrottet, som förmodligen startade på ett diskotek, som ett av de största i landet under senare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista