Johan Nissinen, ordförande för SD i Jönköpings län, och Björn Söder, riksdagsledamot och andre vice talman (SD). Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

SD blir vågmästare och ökar inflytandet

Ing-Marie Paulsson (M) om SD: Vi kommer se en annan karta
2:10 min

Sverigedemokraternas inflytande ökar. Det står klart sedan makten nu fördelats och partiet blir vågmästare i flera kommuner i Jönköpings län.

Och redan efter nästa val tror Ing-Marie Paulsson, ordförande för Moderaterna i länet, att Sverigedemokraterna är med och styr i någon eller några kommuner i länet.
– När vi går till val om fyra år så kommer vi att se en annan karta tror jag. Det gör att alla partier måste fundera på hur vi vill jobba framöver.

Men du skulle inte vara förvånad om det förekommer mer organiserade samarbeten i någon eller några kommuner i länet med Sverigedemokraterna?
– Jag hoppas att det inte blir så men jag måste vara ärlig och säga att jag är inte helt förvånad om det skulle kunna bli sådana möjligheter om fyra år.

Sverigedemokraterna var de stora vinnarna i valet för snart två månader sedan. I en del kommuner till och med fördubblade man rösterna och när makten nu fördelats blir man också vågmästare i ett antal kommuner. 

Att Sverigedemokraterna nu blir vågmästare kommer att ge dem ett visst inflytande tror Ing-Marie Paulsson. Hon tror också att partiet efter nästa val kommer uppfattas som mer rumsrent och att andra partier vill samarbeta med dom för att nå makten.

Carina Ödebrink är ordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Hon tror också att Sverigedemokraterna kan öka sitt inflytande tack vara att man nu bli vågmästare. Vill man stoppa Sverigedemokraterna från inflytande är blocköverskridande majoriteter det bästa sättet, menar Carina Ödebrink.
– Det jag tycker är viktigt det är att vi hittar lösningar som skapar så stabila majoriteter som möjligt. Men vi kommer inte söka stöd för vår politik hos Sverigedemokraterna.

Carina Ödebrink menar att den situation vi har i dag, med ytterkantspartier som vågmästare, visar att blockpolitiken spelat ut sin roll.
– Jag tycker inte om blockpolitiken, utan jag tycker att vi ska synliggöra dom olika politiska partierna. 
Sjunger blockpolitiken på sista versen?
– Ja, ja hoppas att den gör det.

Enligt Ing-Marie Paulsson är det viktigare för många borgerliga politiker att hålla ihop Alliansen än att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.  Men den situationen kan komma förändras. Om några år kan Alliansen se annorlunda ut, tror hon.
– Som jag ser det nu är det fortsatt fyra partier i Alliansen men om du frågar mig om ett par tre år så kanske det ser annorlunda ut i tankevärlden, vem vet. 

Och det vill du inte berätta idag?
– Det kan jag inte göra idag, nej.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".