Elisabeth Falk Nilsson, kyrkoherde, och Olof Gustafsson, kyrkovaktmästare. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Mullsjö

Gravstenar bevaras digitalt

Elisabeth Falk Nilsson, kyrkoherde i Mullsjö: Tacksamma över upplysningar
5:18 min

Många gravar riskerar att försvinna eftersom det inte finns någon som ansvarar för dem. Det här oroar bland annat släktforskare.

Så här efter allhelgona när vi besöker våra nära och käras gravar är det tydligt att många döda inte längre har någon som ser efter sin grav.

Och gör ingen det är risken att de försvinner från kyrkogårdarna. Vid flera gravstenar står nu små gröna skyltar med ett telefonnummer och en uppmaning att kontakta församlingsexpeditionen.

Som på Nykyrka kyrkogård i Mullsjö, till exempel, där Elisabeth Falk Nilsson är kyrhoherde.
– Jag tror vi har 70 nånting på den här kyrkogården.

Små gröna skyltar intill gravstenarna, blir en allt vanligare syn på svenska kyrkogårdar. Skyltarna är egentligen en sorts efterlysning, där de som tar hand om kyrkogårdarna försöker få tag på nån anhörig eller släkting till den som ligger begraven där, och som kan tänka sig att ta ansvar för graven. För sedan i början av 90-talet måste varje grav ha en gravrättsinnehavare, som sköter om graven, och en grön skylt intill gravstenen betyder alltså att det inte finns nån sådan.

Mullsjö-Sandhems församling har även annonserat ut att gravrättsinnehavare söks i deras egen tidning. Nu kommer de vänta i två år för att se om någon hör av sig. Om ingen gör det så är risken stor att gravstenarna är ett minne blott.
– Då kommer vi att ta bort de gravstenarna om de inte klassas som kulturhistoriskt intressanta, men det är ett fåtal som blir det.

Men hur ska dessa döda personers historia leva vidare då om gravstenarna försvinner?
I Mullsjö fotograferas stenarna visserligen, men sedan läggs bilderna i en låda. Och Barbro Stålheim, före detta ordförande för Sveriges Släktforskarförbund som driver hemsidan Gravstensinventeringen, tycker det är sorgligt att gravstenar försvinner.
– På landsbygden borde man ut kulturarvssynpunkt kunna behålla gravstenarna för de minner ju om socknens historia och man kan hitta information med hjälp av titlar.

Men en lösning är att bevara gravstenarna på fotografier som placeras i en databas, berättar Barbro Stålheim.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".