Arkivbild, foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Visingsö

Kommunen överklagar beslut om färjan

Nu blir det regeringens sak att avgöra om färjeleden mellan Gränna och Visingsö ska bli en allmän färjeled och därmed bekostas av Trafikverket.

Den 1 oktober avslog Trafikverket Jönköpings kommuns begäran om just det. Jönköpings kommun skriver i sitt överklagande att kommunen sedan 2008, då de tecknade en gemensam avsiktsförklaring med dåvarande Vägverket om att leden skulle bli allmän, vidtagit de åtgärder som förväntats av dem, medan Trafikverket varit mycket passiva och inte fullföljt sina åtaganden.

– Både Trafikverket och Länsstyrelsen som remissinstans har uttryckt att färjeleden behövs för allmän samfärdsel. Dessutom överskrider färjeledens trafikmängd med råge den trafikmängd som utgör riktvärde för om en väg ska vara allmän eller inte. Därför finner jag Trafikverkets beslut mycket märkligt, säger Ann-Mari Nilsson (C), kommunalråd i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

I Trafikverkets svar på kommunens ansökan om att göra färjeleden allmän fäste myndigheten stor vikt vid att en avgiftsfri färjeled kommer att leda till en ökad trafikbelastning på Visingsö, något som på sikt indirekt ansågs kunna ha påverkan på riksintressen. Kommunstyrelsen menar att det inte alls behöver bli på det viset.

– Kommunen kommer aktivt att verka för en förbättrad kollektivtrafik, cykeluthyrning och billiga parkeringar i Gränna hamn för på så sätt att ge bra förutsättningar för att öbor och besökare, i så hög utsträckning som möjligt, ska välja att låta bilen stå. Detta är insatser som inte har något som helst att göra med vem som är huvudman för färjeleden. Dessutom kan Regeringen besluta om att ta ut avgifter, även för en allmän färjeled, och då faller Trafikverkets argument platt, säger Ann-Mari Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".