Sverigedemokraternas gruppledare i landstinget, Samuel Godrén. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Landstinget

SD lägger ned rösterna - de rödgröna får styra

Samuel Godrén: Vi vill ha mer
1:46 min

Sverigedemokraterna i landstinget kommer att lägga ned sina röster när den nya styret ska röstas fram. Det innebär att det är fritt fram för en rödgrön konstellation i den nya regionen.

Det enda som kan få Sverigedemokraterna att stödja något av blocken är om man erbjuds mer politiskt inflytande säger gruppledare Samuel Godrén från Nässjö.

– Är det som det är nu att ingen vill ha med oss att göra, så lägger vi ned rösterna när det gäller valet till de här posterna. Vi vill ju visa att vi inte fått vara delaktiga i förhandlingarna och då visar vi det på detta sättet, säger Samuel Godrén.

Efter valet blev Sverigedemokraterna fjärde största parti i landstinget, det som efter årsskiftet blir Region Jönköpings län, men några tunga poster räknar man inte med eftersom övriga partier varit tydliga med att man utestänger sverigedemokraterna.

Just nu ser det ut som om Miljöpartiet bildar ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Alternativet är att Alliansen bildar en minoritet på sitt håll. Oavsett skulle man kunna bli beroende av att Sverigedemokraterna ger det nya styret sitt stöd när landstingsfullmäktige ska besluta om hur landstingsrådsposterna och ordförandestolarna ska fördelas.

Men nu ger alltså Sverigedemokraterna beskedet att man kommer lägga ned sina röster och därmed är det fritt fram för ett rödgrönt minoritetsstyre. De rödgröna har några mandat fler än alliansen. Detta skulle kunna vara en strategi från SD:s sida för att sätta press på alliansen att börja samarbeta med dem.

Men enligt Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Godrén spelar det ingen roll vilken sida man släpper fram.

– Vissa frågor är vi höger och vissa vänster så det är inte något stort problem för oss i SD.

Idag har Sverigedemokraterna bara en 50-procentig gruppledartjänst betald av landstinget men som fjärde största parti borde man ha mer, menar Samuel Godrén. Därför ställer nu partiet kravet att man få mer politiskt tillsatta tjänster än i dag och det block som kan tänka sig att erbjuda det, ja det kommer så Sverigedemokraterna att rösta på, annars lägger man ned rösterna

– Vi vill ha något extra också utöver de 50 procents tjänst som alla partier har. Jag råder de block som finns nu att ta kontakt med oss och erbjuda oss någonting så ska vi se om vi kan prata ihop oss när det gäller valen till regionråd och alltihopa, säger Samuel Godrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".