1 av 2
Lotta Svensson till höger vann Mack-SM 2014. Till vänster står de andra två tävlanden från Jönköping: Maria Lakatos och Emelie Köhler. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Vinnarmackan är den i mitten med lock. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköping

Lotta Svensson gör landets godaste macka

Lotta Svensson, kallskänka: Jag är stolt så klart
4:59 min

Sik, lingon och krispiga grönsaker - det är ingredienserna i årets bästa macka. Kallskänkan bakom är Lotta Svensson från Jönköping.

– Jag är jättejätteglad, jätte, verkligen, säger Lotta Svensson när P4 Jönköping ringer och gratulerar.

Vid finalen i dag var det åtta finalister från hela Sverige som gjorde upp. De var fyra och fyra i två heat och hade 45 minuter på sig att göra 20 stycken likadana mackor, som de hade lämnat in recepten på i förväg. 

Lotta Svenssons vinnarmacka med rökt sik heter Småländsk idyll och juryns motivering lyder:

"Ett genomarbetat koncept med svenska smaker där hela naturen samlats i vackra bröd som är fyllda med krispiga grönsaker från årstiden. Sedan toppat med mild rökighet och frisk syra från lingon."

Segraren i Mack-SM, Lotta Svensson alltså, vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
– Jag vill nog resa nånstans och lära mig nåt i ett annat land.

Tre finalister var från Jönköping, hur tror du det kommer sig?
– Jönköping är ju en fikastad, vi har en typ av fikakultur som jag inte tror att jag sett nån annanstans och vi i Jönköping tycker om att gå ut på café och äta istället för att sätta sig på en restaurang, det är lite snabbare, enklare och mer socialt, kanske.

Fotnot: Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka. (Källa: macksm.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".