Anna Kinberg Batra. Foto: Johan Engman
Politik

Kinberg Batra het för länets moderater

Malin Wengholm: Hon kan samla grupper
1:49 min

Moderaterna i länet har Anna Kinberg Batra som favorit till partiledarposten. Det visar en rundringning som P4 Jönköping gjort.

Nästa vecka ska Moderaterna i länet besluta om vem de vill nominera till posten som partiledare för partiet. Favorit är Catharina Elmsäter-Svärd, men eftersom hon redan tackat nej är det ett annat namn som är hetast.

– Jag tycker att Anna Kinberg Batra är väldigt duktig och jag tror hon kommer göra det med bravur. Det säger Malin Wengholm, ledamot i landstingsstyrelsen och i Moderaternas förbundsstyrelse i länet.

Ska man tro den rundringning som P4 Jönköping gjort till ett 20-tal ledande moderater i Jönköpings län, så står kampen om partiledarposten mellan Cattis och AKB, som de kallas internt - Catarina Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra.

Även om Elmsäter-Svärd sagt nej, så är hon klar favorit och flera P4 Jönköping pratat med både tror och hoppas att hon kan ändra sig om valberedningen frågar.

Och även om de flesta helst skulle se Elmsäter-Svärd, så tycker man att Anna Kinberg Batra är ett bra alternativ. Andra namn som nämns är Europaparlamentarikern Kristoffer Fjellner, före detta ministern Ulf Kristersson och riksdagsman Tomas Tobé.

Men för Malin Wengholm är Kinberg Batra det självklara valet.

– Hon är alltid påläst, hon ligger alltid steget före, hon har visioner, hon har förmåga att samla grupper, hon är tillgänglig för resten av landet också tycker jag. Men framför allt för att hon är så oerhört kompetent.

Mycket tyder alltså på att partiledarvalet i vår blir odramatiskt. Ska man leta någon konflikt så går den mellan storstad och land. Att Anna Kinberg Batra betraktas mycket som en storstadspolitiker och att hon för 17 år sedan påstod att Stockholmare är smartare än lantisar, kan ligga henne i fatet. Något Malin Wengholm beklagar.

– Det där kommer hon alltid få äta upp och hon är ju jätteledsen för det själv. Hon har ju sagt att det inte var menat så, hon skulle skämta till det här om urbaniseringen och hur kunskapskapitalet flyttar till storstäderna och det är ju faktiskt ett reellt problem inte minst i vårt län.

– Men du ser henne som en kandidat för hela landet?

– Ja, ja!

Vad tycker du? Är Anna Kinberg Batra ett bra namn som partiledare för Moderaterna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".