Carina Ödebrink (S), landstingsråd. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Landstingspolitik

Socialdemokraterna letar stöd

Socialdemokraterna i landstinget söker stöd hos andra partier
1:46 min

Efter Sverigesdemokraternas besked att de lägger ner sina röster när ett nytt landstingsstyre ska formas, letar Socialdemokraterna med ljus och lykta efter en möjlighet att bilda ett majoritetsstyre.

Sedan Miljöpartiet under buller och bång lämnat alliansen och istället gått vänsterut så är det Socialdemokraterna som nu driver förhandlingarna om vilka partier som ska bestämma i landstinget, det som efter årsskiftet blir Region Jönköpings län.

Sverigedemokraterna har ju gett besked att man lägger ned sina röster när det ska fattas beslut om styret senare i höst och därmed kan en rödgrön konstellation röstas igenom.

Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bildar i så fall en minoritetsregering.

– Vi är ju det största partiet och vi sitter i ett besvärligt läge men jag kommenterar inte vilka samtal vi för, säger Carina Ödebrink, socialdemokratiskt landstingsråd.

Med ett röd-grönt minoritetsstyre skulle Sverigedemokraterna får utslagsröst i styrelser och nämnder och Socialdemokraterna gör nu ett nytt försök att få över något av de borgerliga partierna på sin sida för att skapa en stabilare majoritet.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping träffar Socialdemokraterna den här veckan samtliga fyra borgerliga partier ett efter ett. Men de kommer återigen att ge Socialdemokraterna nobben. Deras besked är i så fall ett samlingsstyre där alliansen och (S) regerar ihop, utan miljöpartiet och vänsterpartiet. Det säger Moderaternas Håkan Jansson.

- Vi ger beskedet att det är alliansen i dess helhet som gäller. I ett styre eller i opposition, säger Håkan Jansson, landstingsstyrelsens moderate ordförande.

Ingen förhandlare som vi talat med utesluter i dag ett brett samlingsstyre i regionen men det finns många argument emot, framför allt att kunna komma överens i de stora ideologiska frågorna som skiljer.

Men oavsett konstellation måste Socialdemokraterna vända sig höger ut under mandatperioden för att stänga ute Sverigedemokraterna.

- Vi har alla dörrar öppna för det här är viktigt att vi tar på allvar och hittar en lösning, det har vi alla ett gemensamt ansvar för, säger Carina Ödebrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".