Peter Persson (S). Arkivbild, foto: Henrik Montgomery/TT.
Jönköping

S kräver 2500 nya platser till högskolan

Peter Persson (S): Det finns goda förutsättningar
1:33 min

Högskolan i Jönköping måste byggas ut kraftigt. Det menar tre av länets socialdemokatiska riksdagsledamöter i en motion till riksdagen.

Totalt vill socialdemokraterna Peter Persson, Johanna Haraldsson och Helene Pettersson ha 2500 nya utbildningsplatser vid Högskolan i Jönköping de närmaste åren.

– Vi är väldigt glada över att den socialdemokratiskt ledda regering nu anslår mer medel för utbyggnad av högskolan och då vill vi tydliggöra att Jönköpings län har stora behov. 2500 nya platser på sikt handlar om att vi ska komma i paritet med andra regioner, säger Peter Persson.

I budgeten för några veckor sen presenterade regeringen en rejäl satsning på utbyggnad av högskolorna i landet. Totalt  handlar det om 5000 nya platser nästa år och drygt 14000 under hela mandatperioden. Och nu börjar kampen om de här platserna och resurserna.

Peter Persson menar att Högskolan i Jönköping måste byggas ut; behoven är stora i regionen. Inte minst i näringslivet som behöver kompetent personal och mer forsking och utveckling. Men det finns även behov av ytterligare vårdpersonal, lärare och förskolelärare.

Peter Person är optimist och tror att högskolan kan få 2500 nya platser, men då krävs det att alla parter hjälps åt, olika partier, näringsliv, fack och så vidare.

– Om alla i det här länet hjälps åt att argumentera då tror jag att det finns goda förutsättningar att argumentera hem både högskola, götalandsbana och Europabanan.

Tror du att du kommer lyckas samla de här krafterna?

– Det hoppas jag. Jag tror det är väldigt viktigt att hela vårt län ser att det behövs en bred samling kring viktiga nyckelfrågor i länet, säger Peter Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".