Calle Ridderwall. Arkivbild, foto: Mikael Fritzon/TT.
Jönköping

Ridderwall en skräck för målvakterna

Halva släkten är målvakter - så Calle Ridderwall valde en annan väg. Han blev målvakternas skräck istället.

– Det är klart att man har gynnats av att ha målvakter i släkten, säger landslagsforwarden som är SHL:s skyttekung.

Den 26-årige HV-forwarden har gjort succé under hösten - hans första seniorsäsong i Sverige - och delar med elva gjorda mål ledningen i SHL:s målliga med Modos Per-Åge Skröder.

Det gav också en plats i Tre Kronor i Karjalaturneringen som fortsätter efter straffvinsten över Ryssland med matcher mot Tjeckien (lördag) och Finland (söndag) i Helsingfors.

Calle Ridderwall har ett snabbt och vasst skott. Det mest effektiva i SHL och han sätter nästan vart fjärde skott - 23,40 procent. Det är knappast någon tillfällighet.

Värdefulla tips

Han har fått tips, råd och träningshjälp av målvakterna i släkten - farbror Rolf Ridderwall, ett VM-guld och tre SM-guld med Djurgården och dessutom spel i Team Boro Hockey under storhetstiden i Landsbro, och jämnårige kusinen Stefan Ridderwall, fem SHL-säsonger i Djurgården och Timrå, och nu i allsvenska Rögle.

– Jag har säkert gynnats av att ha bra målvakter framför mig. Jag var i Huddinge några säsonger från jag var tolv tills jag var 15-16 år och spelade med Stefan samtidigt som Roffe var involverad i målvaktsträningen. Även Jhonas Enroth (VM-guldmålvakten i Buffalo) var där då. Det var utvecklande och man var ofta med och hjälpte till med målvaktsträningen, säger Ridderwall som har Hammarby som moderklubb.

Han lämnade Sverige redan som 17-åring och gjorde sju säsonger i USA, två på juniornivå, fyra i college och en i AHL.

– Jag har alltid försökt skjuta mycket, men det blev absolut bättre i Nordamerika. Spel på liten rink gör att man alltid är närmare mål och du har alltid möjligheten att skjuta mer. Jag bygger mitt spel på att skjuta mycket och man kan nog se på min skottstatistik hur bra jag har spelat, säger Ridderwall vars pappa Jan också har varit spelare på allsvensk nivå och tränare.

Vinnarmentalitet

Calle Ridderwall vann för två säsonger sedan poängligan i Tyskland som förste svensk och spelade i KHL med Lev Prag förra säsongen. Där skulle han också ha blivit kvar om klubben inte dragit sig ur KHL på grund av ekonomiska problem. I stället gjorde han klart med HV71 som med flera nya spelare och ledare lyft tillbaka till toppen.

– Det är många nya i ledarstaben och bland spelarna och vi har skapat en ganska bra vinnarmentalitet, säger han.

Ridderwall kom in som sista namn på ett återbud i landslaget och fick bara 4.29 i speltid mot Ryssland. I helgen lär det bli mer.

– Jag var ju sist in, men jag hoppas på någon match där jag kan komma in och visa att man kan spela på den här nivån, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".