1 av 2
Lisa Schönborg på Coop Forum i Skövde säljer numera aceton enbart över disk. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
2 av 2
Butikschefen Magnus Morell visar den tomma hyllan där aceton tidigare fanns placerat. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Aceton tas bort efter larm om spice

Magnus Morell: Vill försvåra för dem som använder det till fel saker
1:48 min

Flera livsmedelsbutiker deltar aktivt i kampen mot nätdrogen spice och har flyttat bort aceton från hyllorna, efter det blivit känt att det används i tillredningen av drogen.

Aceton används som lösningsmedel när ingredienserna i spice blandas ihop. Flera handlare väljer därför att bara sälja produkten över disk istället. 

– Vi plockade bort det i förra veckan när debatten kom upp. Just nu är det tomt i hyllan och så finns det en liten skylt som talar om att man kan köpa det i spelkiosken istället, säger Magnus Morell, som är butikschef på Coop Forum i Skövde och visar samtidigt hyllan som nu gapar tom.

– Vi vill göra allt för att försvåra det för dem som använder det till fel saker.

Vad är det som säger att det blir svårare att få tag i, för det går ju fortfarande att köpa över disk?

– Det som försvårar är att du måste gå fram och göra ett aktivt val. Du kan inte längre smyga och köpa den här produkten utan måste köpa det av personal över disk. Jag tror att det i sig gör att man väljer att inte köpa den.

Coop Forum i Skövde är inte ensamma om att ta bort aceton från hyllorna. Även en del av landets Ica-butiker har gjort samma sak och säljer aceton på samma sätt som medicin, saffran och andra artiklar som normalt inte står ute i affären.

Att plocka undan en produkt ur affären är dock ovanligt. För Magnus Morell var den senaste gången för drygt tio år sen, då däcksolution togs bort eftersom den sniffades.

Lisa Schönborg, som jobbar i kiosken på Coop Forum, säger att hon är extra uppmärksam på vilka kunder som köper produkten.

– Ja, det tänker man på, bland annat vilken ålder personen har, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".