P4 Jönköpings kanalchef Lasse Bernfalk. Arkivbild, foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
P4 Jönköping

Här hamnar sporten efter nyår

Lasse Bernfalk, kanalchef: Vi hade jättegärna fortsatt
4:25 min

Det är förändringar på gång vad gäller sportbevakningen i P4 Jönköping. Efter nyår blir det fullt fokus på webben.

Sveriges Radio centralt har bestämt att kraftigt reducera sändningstiden för den lokala sporten i landets olika P4-kanaler. Två minuter en gång i timmen, samt femton minuter sent på kvällen är vad som gäller efter nyår och det är tyvärr inte tillräckligt för att det ska vara försvarbart att fortsätta sända direkt i
P4, konstaterar P4 Jönköpings kanalchef Lasse Bernfalk.

– Vi har kommit överens om att inte utnyttja de få fönster som vi får tillgång till i Radiosporten på söndagarna. Vi har kunnat sända och följa hela matcher, men den möjligheten kommer vi inte ha i och med att Radiosporten valt att dra ner på antalet fönster för de lokala kanalerna under söndagarna.
– Vi på P4 Jönköping hade jättegärna fortsatt sända på det sättet som vi gjort tidigare, men nu gör vi bedömningen att inte kan ge den servicen till lyssnarna. Det är för lite tid vi får på söndagarna för att vi ska kunna uppfylla ett uppdrag som gör att lyssnarna skulle kunna bli riktigt nöjda med det vi gör.

Men varför inte utnyttja de fönster som erbjuds?

– Då skulle vi kunna gå in ett fönster, säg 15:30, och rapportera två minuter från en match, men sen när den matchen är slut kan vi inte vara på arenan och berätta om slutresultatet. Det blir svårt att göra en liverapportering. Vi skulle få ett sent fönster som skulle bli någon form av sammanfattning, men det är inte den radion vi vill göra, vi vill sända live.

Christina Eriksson, som är distriktschef för Smålandsidrotten, är kritisk till att den direktsända sporten försvinner från radion.

– Det blir ju färre som kommer få ta del av de lokala sporthändelserna och de lokala sporthändelserna är ju väldigt viktiga för många av oss som tycker om idrott.
– Det kan bli mindre tillgängligt i och med att man inte kan lyssna på radion på samma sätt som tidigare. Det är många som inte har tillgång till webb och annat, säger Christina Eriksson.

Hon är rädd att detta kan leda till ett minskat idrottsintresse. Men även om den direktsända sporten flyttar till webben kommer det inte bli några neddragningar vad gäller sportbevakningen i P4 Jönköping, lovar Lasse Bernfalk.

– Vi kommer att fortsätta rapportera från alla idrotter som vi gjort tidigare och förhoppningsvis bli ännu mer jämställda i vår bevakning och även uppmärksamma de idrotter som inte får så stort utrymme i de stora kanalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".