Den 9 november 1989 föll Berlinmuren. Foto: TT.
25 år sedan Berlinmurens fall

Christines familj bodde i Östtyskland när muren föll

Christine Melin Wigh: Trodde nästan inte det var sant
1:38 min

I dag är det 25 år sedan som Berlinmuren förstördes. Christine Melin Wighs familj bodde i Östtyskland när muren föll.

Christine Melin Wigh kom till Värnamo som 6-åring från Berlin år 1960. Men stora delar av hennes familj bodde kvar i Östtyskland 1989 när muren föll efter massiva demonstrationer där.

– Allt gick så oerhört snabbt så man trodde nästan inte att det var sant att muren skulle falla och att det plötsligt blev så öppet och tillåtet och att människorna själva fick gå dit och riva muren, utan att något hände. Tidigare, när människor närmade sig och försökte ta sig över, kunde de ju till och med bli skjutna, berättar hon.

Att Christine Melin Wigh föddes i Västberlin var egentligen bara en slump; hennes mamma jobbade där, men resten av familjen bodde i Östtyskland när den över fyra långa muren byggdes och öppnades 1961 - en symbol för kalla kriget och gränsen mellan öst och väst.

Cristines pappa fick jobb i Sverige och när hon var sex år slog de sig ner i Värnamo. Hon minns de hårda kontrollerna och hur svårt det var att träffa familjen i Östtyskland när de blivit svenska medborgare och skulle åka in Östberlin. Det betydde också mycket för hennes släkt när muren föll.

– Jag tror att den som det blev bäst för var en morbror som jag hade i Dresden. Han älskade att vara ute och resa. Han jobbade som journalist och tidigare fick han bara röra sig i den östra delen av världen, nu kunde han åka vart han ville. För honom var det oerhört stort.

Hade du trott att något sådant här skulle kunna hända?

– Nej, den tanken fanns egentligen inte förrän det hände. Man tror liksom att så här kommer det vara för alltid, säger Christine Melin Wigh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".