Stora Hotellet Jönköping. Arkivbild: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköping

Kritik mot höga hotellpriser: Kan hota mässorna

Erik Arnalid (KD): Det behövs mer hotellkapacitet
1:38 min

När det är mässor i Jönköping blir det dubbelt så dyrt att bo på hotell i stan. Men de höga priserna kan i sin tur hota mässorna.

I samband med stora mässor, som underleverantörsmässan som startar på Elmia i Jönköping i morgon, så skjuter priserna för hotellövernattningar i höjden.

Nu får hotellens prishöjningar kritik av kristdemokraten Erik Arnalid som tidigare var ordförande i det kommunala mässbolaget.

Han menar att hotellens prissättning hotar själva mässverksamheten.
– Det kan innebära att stora utställare, som har 50-100 personal, ser att hotellkostnaden blir så hög att de försöker att mässan ska anordnas på annan plats.

I samband med stora mässor som arrangeras av det kommunala mässbolaget Elmia på Rosenlund i Jönköping så är trycket hårt på hotellen. Det blir i princip helt fullbokat i hela kommunen, och det händer att mässbesökarna får söka sig till hotell i grannkommunerna.

Carl-Henrik Nilsson som är hotelldirektör för Stora Hotellet i Jönköping sticker inte under stol med att priserna nästan fördubblas, men säger att det är så enkelt att det är marknaden som styr.

Men Erik Arnalid menar alltså att det finns en fara i allt för höga priser.

För att inte vara helt i händerna på hotellen har kommunen sett till att det numera står i Elmias bolagsordning att mässbolaget också ska kunna driva hotellverksamhet.

Och det är något som bolaget bör överväga om priserna fortsätter att skjuta i höjden, säger Erik Arnalid.
– Det behövs mer hotellkapacitet och gör ingen annan det, så finns den möjligheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".