Mia Frisk (KD). Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio.
Landstinget

Politiker erkänner brister i vårdkontakter

Mia Frisk (KD): En berättigad kritik
1:37 min

Politikerna erkänner nu att det brister när det gäller fasta vårdkontakter för patienter i Jönköpings län.

Efter hård kritik mot att patienter i länet inte får den fasta vårdkontakt de har rätt till, utan istället slussas runt bland läkare, erkänner nu politikerna att det finns brister.

Enligt patientlagen har varje patient rätt till en fast vårdkontakt, men trots att det var fyra år sedan det infördes fungerar det inte och Kristdemokraternas landstingsråd Mia Frisk är i dag självkritisk.
– Det är en berättigad kritik och vi måste bli mycket bättre på det här området för patienternas bästa.

I morse kunde vi berätta om Stefan Krantz sexåriga dotter som har både magproblem, epilepsi och autism men som bollas runt mellan läkare och vårdinrättningar utan att man får den hjälp man vill ha.

Och klagomålen över det här ökar till patientnämnden som slagit larm till de högsta politikerna och landstingsledningen. Patienterna känner i dag inte till att de har rätt till en fast vårdkontakt och vården brister i att både ordna fram en sådan och att informera om det, menar patientnämnden i ett skarpt formulerat brev.

När politikerna nu ska behandla kritiken på planeringsdelegationens möte i morgon, då lägger man sig platt och ger patientnämnden rätt. Kristdemokraternas landstingsråd Mia Frisk erkänner att vården är för dålig på det här och låter patienter bollas runt.
– Vi har till exempel en storsatsning på kontaktsjuksköterskor inom cancersjukvården och det kommer också bli bättre information om patienters rättigheter.

Kommentera gärna: Har du eller någon du känner fått en fast vårdkontakt? Hur fungerar det?

Fotnot: Om du har många kontakter i vården kan verksamhetschefen på din vårdcentral eller klinik utse en fast vårdkontakt till dig. Den utsedda personen ska se till så att du får sammanhang och kontinuitet i vården och att din vård blir så trygg och säker som möjligt. Den utsedda personen kan till exempel hjälpa dig att samordna olika insatser och förmedla kontakter. Du kan också själv begära att någon i personalen utses till din fasta vårdkontakt. (Källa: 1177.se)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".