Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Värnamo

Johansson (C) kvar som Värnamos högsta politiker

I eftermiddag höll de fyra allianspartierna i Värnamo presskonferens. Då berättade de att centerpartisten Hans-Göran Johansson blir kvar som högsta politiker.

Sedan en tid står det klart att de fyra allianspartierna ska samverka tekniskt med Miljöpartiet, så Alliansen ska styra i Värnamo kommun, men en stor fråga har ändå återstått.

Traditionellt sen decennier har Centerpartiet haft högsta posten i Värnamo, som kommunstyrelsens ordförande. Sedan år 2009 är det Centerns partiordförande Annie Lööfs pappa, Hans-Göran Johansson, som har uppdraget. Men det har inte varit helt självklart efter valet 2014 att en centerpartist ska fortsätta på den posten.

Moderaterna fick nämligen nio röster mer än Centern i kommunvalet, 3449 jämfört med 3440. Det här har lett till högljudda diskussioner och utdragna förhandlingar om vem som ska bli den högsta politikern.

Vid presskonferensen nu på eftermiddagen förde allianspartierna gemensamt fram att Hans-Göran Johansson sitter kvar och att Gottlieb Granberg blir förste vice ordförande i kommunstyrelsen, nu på heltid istället för som innan, på halvtid. Men att Centerpartiet får fortsätta på högsta posten kostar partiet en del. C tappar ordförandeposten i tunga barn- och utbildningsnämnden och får istället nöja sig med ordförandeposten i den nya servicenämnden. I förste viceordförandeposten för Moderaten Granberg ingår att bli ordförande i det nya tekniska utskottet som ska ligga under kommunstyrelsen, som samtidigt utökas till 13 ledamöter.

Även Miljöpartiet är med på uppgörelsen och tillsammans med allianspartierna har de 26 mandat medan Socialdemokraterna, Vänstern och Sverigedemokraterna har 25.

Att nu förste vice ordförande blir på heltid motiveras av förhandlingsgruppen med att arbetsbördan blivit tyngre. Inte minst genom att Värnamo tagit initiativ i satsningen på en Europabana.

Hur viktigt är då uppdraget som kommunstyrelsens ordförande?
– Mycket viktigt, personen blir ju ansiktet utåt, den person som kommer representera kommunen och som förmodligen kommer få en del följduppdrag, till exempel vid möten med Sveriges kommuner och landsting, säger Dan Segerson, politisk kommentator på P4 Jönköping. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".