Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Annica Nordqvist och Carina Ödebrink. Foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 4
Annica Nordqvist (MP) och Carina Ödebrink (S). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Erik Hugander, Carina Ödebrink, Annica Nordqvist och Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 4
Erik Hugander (MP), Carina Ödebrink (S), Annica Nordqvist (MP) och Marcus Eskdahl (S). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Erik Hugander, Carina Ödebrink, Annica Nordqvist och Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
3 av 4
Erik Hugander (MP), Carina Ödebrink (S), Annica Nordqvist (MP) och Marcus Eskdahl (S). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
4 av 4
Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio

S och MP gör upp om landstingsstyret

Idag presenterar Socialdemokraterna och Miljöpartiet sin syn på styret av det som ska bli Region Jönköpings län.

Efter alla turer förväntas Socialdemokraterna och Miljöparitet idag presentera hur de tillsammans tänker styra Landstinget i Jönköpings län, det som efter nyår blir Region Jönköpings län.

De båda partierna har kallat till en presskonferens klockan 15:10 där representanter från S och MP deltar, dock ej Vänsterpartet.

David Westh: På plats på "Loftet" i kulturhuset Spira. Annica Nordqvist (MP), Marcus Eskdahl (S), Erik Hugander (MP) och Carina Ödebrink (S) finns på plats.

15:07, 11 November 2014

David Westh: "S och MP redo att ta ansvar för regionen" lyder rubriken på det pressmeddelande som nu delas ut.

15:09, 11 November 2014

David Westh: Infrastruktursatsningar, satsningar på Högskolan men också att utveckla kultur- och besöksnäringen, lyder några gemensamma ståndpunkter.

15:11, 11 November 2014

David Westh: "Alla partier har jobbat hårt efter valet", säger Ödebrink. "Vi har ett valresultat vi har att ta ansvar för".

15:12, 11 November 2014

David Westh: "Vi har fört samtal med de flesta partier och det har varit bra samtal", säger hon vidare.

15:13, 11 November 2014

David Westh: Ödebrink: "Både vi, men även MP, har varit beredda på en blocköverskridande lösning"

15:14, 11 November 2014

Stugsittaren: Va aldrig ett samlingsstyre över blockgränsen aktuellt?

David Westh: Hej, jodå - såväl S som MP säger sig ha varit öppna för en sådan lösning. Däremot verkar Alliansen ha stängt dörren för S.

15:15, 11 November 2014

David Westh: Vi är beredda att ta på oss uppgiften att styra den nya regionen. Vi håller dörrarna öppna för att hitta den breda lösningen", säger Ödebrink.

15:16, 11 November 2014

David Westh: Ödebrink: Vi gör en valteknisk samverkan: S, MP och V.
"Sedan har vi en överenskommelse med Miljöpartiet som vi kommer tillbaka till"

15:17, 11 November 2014

David Westh: MP är ett litet parti, vi har fyra mandat. Men vi känner att våra mandat är viktiga och vi har hela tiden lutat oss åt det hållet där vi känner att vi har störst möjlighet att få igenom vår politik, säger Annica Nordqvist.

15:18, 11 November 2014

David Westh: De rödgröna är den största av grupperna i fullmäktige, även om de är i minoritet
.

15:19, 11 November 2014

David Westh: "Vi har hela tiden haft siktet på att vi ska en majoritet", säger Annica.

15:19, 11 November 2014

Gullan: Vad är skillnaden om MP samarbetat med S eller Alliansen? Jag vill veta konkret därför att jag röstade på MP och vill kunna fortsätta välja vårdcentral och andra privata alternativ, vilket alliansen jobbat för.

David Westh: Ska försöka få ett svar på din fråga.

15:20, 11 November 2014

David Westh: "Vi har en budget att ta hänsyn till, i vanliga fall brukar vi presentera vår budget nu. Med tanke på det parlamentariska läget som varit är vi beredda att gå in i ett samförstånd för regionens och länsinvånarnas bästa, säger Marcus Eskdahl.
"Att bygga ut vårdvalet är en icke-fråga", säger han vidare.

15:22, 11 November 2014

Gullan: Och vad säger SD om det "fria vårdvalet"? Kommer SD att stötta Alliansen så att jag får fortsätta väljare vårdcentral och att fler områden ges möjlighet till privat alternativ? Så sent som i morse var jag i kontakt med Landstingets egen vårdcentral, för en bekants räkning. VC har inte fattat att de ska ställa upp för oss - de tror att man ska stå i givakt och komma när de säger. Men jag tycker att man först ska kunna lösa saker per telefon, så långt det går.

David Westh: SD är inte med här så jag kan tyvärr inte svara på det.

15:22, 11 November 2014

Fundersam länsmedborgare: Varför är inte vänstern med på presskonferensen. Ska ni använda dem som röstboskap bara. V är ett betydligt stabilare parti än vad Mp visat efter valet

David Westh: "Vi har ett mer konkret samarbete med Miljöpartiet, men V är en viktig spelare också" säger Carina Ödebrink och pekar på det valtekniska samarbetet de tidigare pratat om.

15:23, 11 November 2014

David Westh: De kommer hela tiden tillbaka till tanken på ett blocköverskridande samarbete och hoppas att få med i alla fall något av de fyra allianspartierna hoppar på.

15:25, 11 November 2014

David Westh: "Vi sitter här idag för att vi är beredda att ta ansvar och håller dörren öppen för en bredare lösning", säger Ödebrink igen och hoppas hitta en väg fram.

15:26, 11 November 2014

David Westh: På frågan om vem som ska bli regionstyrelsens ordförande svarar man att man där inte i färdiga.

15:26, 11 November 2014

Stugsittaren: Hur hantera att SD får utslagsröst i styrelser och nämnder?

David Westh: "Det är därför det är så viktigt att hålla dörren öppen", säger Eskdahl. Han vill ha samförståndslösningar med de borgerliga.

15:28, 11 November 2014

Nisse: Bred lösning???? Kan dom tänka sig regera tillsammans med HELA Alliansen??

David Westh: "Dörren är öppen för samtliga partierna i fyrklövern", säger Ödebrink. De kan nog tänka sig att samarbeta med samtliga partier i Alliansen.

15:33, 11 November 2014

David Westh: "Två månader har inte räckt fram till idag, men nu känner vi att vi kan träda fram och ta på oss ledartröjan", säger Carina.

15:34, 11 November 2014

David Westh: Vi har väldigt mycket beröringspunkter mellan oss och Miljöpartiet men också med Vänsterpartiet, säger Ödebrink. Samtidigt säger hon att det är viktigt att tydliggöra skillnaderna mellan dem.

15:36, 11 November 2014

David Westh: Vi har fler pusselbitar ihop med Socialdemokraterna än med Vänsterpartiet, men vilka de pusselbitarna är återkommer vi till senare", säger Hugander. Därmed sagt att det inte blir något politiskt program framlagt idag.

15:40, 11 November 2014

tomten: men om man kan samverka med alla - var tar då V vägen?

David Westh: V är ju med i det valtekniska samarbetet, men inte i det närmare samarbetet som S och MP har ihop.

15:41, 11 November 2014

Nisse: Men alla fyra tillsammans med s, inte några utan alla??

David Westh: Nej, de håller vidöppna dörrar för enskilda partier också. Att alla fyra skulle välja att inleda samarbete bedömer jag dock inte som speciellt troligt.

15:43, 11 November 2014

Besviken Alfred: Det var ju inte för det här jag röstade på MP! Jag ville ge dem mer inflytande gentemot Allianspartierna, men inte fasen vill jag att de skulle gå till S! Kan Alliansen samarbeta med SD? Väljarna har ju FAKTISKT sagt att det är SD som är rätt parti!

David Westh: Ren spekulation, men att Alliansen skulle samarbeta med SD är nog uteslutet. Och ALLA väljare sade ju faktiskt inte att SD är rätt parti...

15:45, 11 November 2014

David Westh: För att sammanfatta här från Spira: Socialdemokraterna samarbetar med Miljöpartiet och har dessutom ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet och blir då den största gruppen i fullmäktige, om än i minoritet. S och MP lämnar dörrarna vidöppna för att försöka få över något av allianspartierna till ett samarbete, för att därmed kunna få en majoritet och ett stabilare parlamentariskt läge.

15:47, 11 November 2014

David Westh: Tack för att ni följde den här presskonferensen via P4 Jönköping.

15:47, 11 November 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".