Moderaten Gottlieb Granberg. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Moderaten Gottlieb Granberg. Arkivbild: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Val 2014

SD lanserar moderat som kommunalråd i Värnamo

Kampen om vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande i Värnamo är inte definitivt avgjord. 

Frågan kommer avgöras först i fullmäktige senare i höst. Det står klart sedan Sverigedemokraterna nu beslutat lansera en egen kandidat. Men man lanserar inte en Sverigedemokrat utan en moderat. Det berättar partiets gruppledare Anne Karlsson.
– Vi kommer att lansera Gottlieb Granberg, moderaten, dom fick ju fler röster, därför så tycker vi, enligt alla demokratiska regler, så borde ju moderaterna sitta på den posten.

Alliansen i Värnamo har varit överens om att fortsätta regera tillsammans med Miljöpartiet, men man har bråkat om vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande. Centerpartisten Hans-Göran Johansson eller moderaten Gottlieb Granberg.

I valet fick Moderaterna nio röster mer än Centern. Dessutom var Centern de stora förlorarna och därför har M krävt posten som ordförande i kommunstyrelsen. Men Centern som har uppdraget i dag, har vägrat. Och i går presenterade man till slut en uppgörelse där Hans-Göran Johansson trots allt fortsätter och Moderaterna kompenseras på andra sätt.

Men detta accepterar alltså inte Sverigedemokraterna.

Men trots att Sverigedemokraterna tänker lansera en moderat som kommunstyrelsens ordförande, så tror inte Mats Bodestad, ordförande för Moderaterna i Värnamo, att Moderaterna i fullmäktige kommer rösta på Gottlieb Granberg.
– Jag ser ju inget annat än att vi står fast vid resultatet av vad dom förhandlingarna gett och vi kommer nog inte ändra oss där vid lag.

Så ni kommer inte rösta på er egen partikamrat om det blir en omröstning?
– Jag tror vi kommer stå fast vid det förslag som förhandlingsgruppen har lämnat till oss. Absolut säkert. 

Och då blir det Hans-Göran Johansson?
– Ja, det blir det i det fallet. Ja.

Nu avgörs frågan i fullmäktige senare i höst. Och det kan bli en situation där den röda oppositionen avgör vem som blir Alliansens ordförande i kommunstyrelsen. Skulle Socialdemokraterna stödja moderaten Gottlieb Granberg så krävs det bara två röster till för att han ska vinna. Och Granberg har stöd hos flera miljöpartister och i en sluten omröstning kanske en och annan moderat också röstar på sin partikamrat.

Att Moderaterna inte skulle rösta på Gottlieb Granberg tycker Anne Karlsson låter konstigt.
– Ja, det skulle jag tycka skulle vara mycket märkligt. Självklart ska man ju rösta på sin egen.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".