Nina Lindgren, foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 2
Nina Lindgren, Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Fotomontage: David Westh/Sveriges Radio.
2 av 2
Fotomontage: David Westh/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Svårt hitta bostäder till flyktingar

Nina Lindgren: Det är tuffa diskussioner
1:29 min

Nästan 1 200 flyktingar behöver boende i Jönköpings län nästa år, men det är svårt.

– Det är tuffa diskussioner, för det är ett tufft läge just nu. Det är ett stort mottagande i landet och nuvarande mottagande i Jönköpings län och kommunerna har det jobbigt, säger Nina Lindgren, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen.

I mitten av december måste Länsstyrelsen redovisa för Migrationsverket hur de lyckats med sitt beting - ett beting som alltså ligger i att här i länet ordna bostäder för knappt 1 200 flyktingar, flyktingar som annars riskerar att fastna i Migrationsverkets boenden.

Just nu håller gruppen på Länsstyrelsen på att förhandla med kommunerna i Jönköpings län, men det går alltså trögt.

Det känns som det kan bli svårt att nå ända fram, med anledning av de svar man får när man kommer ut. Men vi vet att kommunerna gör det allra bästa de kan i detta läget för att försöka nå upp till det behov som finns. 

– I slutändan är det ju individer som drabbas och det är så vi måste se det. Det är personer som sitter på Migrationsverkets anläggningsboenden, som har uppehållstillstånd, men inte kan lämna anläggningsboendet eftersom de inte får en kommunplacering.

Dessutom kom ju Migrationsverket med en ny prognos förra veckan, där det talas om ett ännu större behov.

– De diskussioner vi för med kommunerna utgår ju från siffrorna som var. Det blir ju bara tydligare att behovet egentligen är ännu större än det vi förmedlat innan. Jag hoppas att kommunerna tar även det i beaktning när de nu fattar sina beslut i fullmäktige och liknande, säger Lindgren.

I snitt klarar ungefär 70 procent av flyktingarna att ordna sitt boende själva. Det är den sista tredjedelen som länsstyrelserna får i uppdrag att fördela ut bland kommunerna. För Jönköpings län, som beräknas få runt 3 300 flyktingar nästa år, innebär det att 1189 behöver hjälp med boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".