Håkan Jansson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 4
Håkan Jansson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd, beklagar att hälften av ungdomsförbunden slarvat med bidragsansökningarna. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
3 av 4
Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Mikael Ekvall (V). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
4 av 4
Mikael Ekvall (V). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Nu öppnar de för ett nytt styre av landstinget

Turerna kring styret av landstinget fortsätter. Nu tackar Socialdemokraterna ja till samtal om samlingsstyre med Alliansen.

Socialdemokraterna tackar nu ja till att föra samtal med den borgerliga alliansen i Landstinget i Jönköpings län om ett samlingsstyre med Alliansen.

Det beskedet ger nu Socialdemokraterna, efter en inbjudan från de borgerliga.

Alliansens besked är att man fortsatt håller ihop och då kan ett samlingsstyre bli lösningen, säger Moderaternas landstingsråd Håkan Jansson från Mullsjö.

– Möjligtvis att ett samlingsstyre mellan Alliansen och Socialdemokraterna kanske kan vara möjligt. Ingen får majoritet och då måste man sätta sig ner och diskutera  hur vi löser detta på bästa sätt, säger Jansson till P4 Jönköping.

Igår gick ju Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut och klargjorde att man är överens om att "ta på sig ledartröjan" för att få ihop ett politiskt styre av landstinget, som ju blir en region efter årsskiftet.
Förhoppningen hos Socialdemokraterna har varit att spräcka Alliansen och få över Centerpartiet och Folkpartiet, men Alliansen håller stenhårt ihop utåt och ska man förhandla med S, då är det alla fyra eller ingen säger Håkan Jansson (M).

Nu får de lära sig att vill de ha med Alliansen att göra så är det med Alliansen i sin helhet. 

Han har nu bjudit in Socialdemokraterna att samtala med de fyra borgerliga partierna. En inbjudan som Socialdemokraterna idag tackar jag till.

– Är det så att man vill föra ett samtal så är vi öppna för det. Vi kommer att lyssna på vad man har att säga, säger Marcus Eskdahl från Habo som leder partiets fullmäktigegrupp.

På grund av det låsta läge som nu råder så menar även Centerpartiets landstingsråd Rune Backlund att ett samlingsstyre över blockgränsen, mellan Alliansen och Socialdemokraterna rycker allt närmare.

– Jag känner ju att klockan tickar och det känns allt mer som att ett samlingsstyre är en väg ur detta, säger Rune Backlund.

Samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens är inte Vänsterpartiet med på tåget ännu. Samtal mellan S och V pågår men om det skulle bli en rödgrön minoritet har Vänsterpartiet sina krav, säger blivande gruppledare Mikael Ekvall från Jönköping.

Man inte blint räkna med vårat stöd utan man får faktiskt bjuda upp till dans så vi kan svara ja. Om ingen bjuder upp kan man inte heller svara ja. Vi har inte tänkt att använda våra fyra mandat för att vara någon dörrmatta. 

Det låsta läget kan nu alltså resultera i att Vänsterpartiet blir utan plats i styret och att det blir en udda lösning med Alliansen och Socialdemokraterna.

– Jag har fått telefonsamtal från kommunalråd i länet som säger att det är jätteviktigt att regionen startar upp med en samlad uppställning som kan leda regionen under första året, säger Rune Backlund (C).

Kommentera gärna: Ser du ett samlingsstyre mellan Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna som ett bra alternativ?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".