Sjukvård

Trots protester: Fler sammanslagningar att vänta på sjukhusen

Sammanslagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö väckte protester. Trots det går nu landstingsledningen vidare med fler sammanslagningar på sjukhusen i Jönköpings län.

Efter den hårt kritiserade sammanslagningen av kirurgklinikerna vid länets sjukhus, där främst personal vid Höglandssjukhuset i Eksjö protesterat, går nu landstingsledningen vidare med fler sammanslagningar av funktioner vid länets sjukhus.

Första besluten har nu tagits för en sammanslagning av även psykiatrin och den medicinska vården, något som i dag är uppdelat mellan de tre sjukhusen i länet. Anledningen är att man vill säkra både ledning och rekrytering, och även låta sjukhusen specialisera sig.

Beslut om det här väntas när budgeten tas senare i höst och en sammanslagning skulle i så fall innebära att patienterna i länet skulle få resa längre för att få vård, när all behandling inte finns på alla tre sjukhusen.

– Vi vet att helhetssyn på patienten är en framgångsfaktor för en god och säker vård och vill därför fortsätta utveckla vården med utgångspunkt från patientens bästa, säger Moderaternas landstingsråd Håkan Jansson i ett uttalande.

Framöver kan en sammanslagning av öron-, näsa-, hals- och hudsjukvården bli aktuell i Jönköpings län. Det blir alltså en gemensam organisation i länet utifrån olika professioner och inte utifrån geografi som i dag. Däremot ska det finns kvar på alla tre sjukhus, Värnamo, Eksjö och Jönköping, men med olika specialisering.

En orsak till förändringarna enligt landstingsledningen är att vården blir allt mer avancerad och specialiserad och då kan det bli svårt att ha den kompetensen på alla tre sjukhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".