Rune Backlund, centerpartist. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Rune Backlund, centerpartist, tror att Mp behöver tid att samla ihop det egna partiet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Marcus Eskdahl, socialdemokrat har förtroende för Mp. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Marcus Eskdahl, socialdemokrat har förtroende för Mp. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Håkan Jansson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Moderaten Håkan Jansson säger att han inte litar på Mp. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Landstinget

Alliansen kräver: kasta ut Miljöpartiet

Alliansen: MP inte dugligt att styra
2:05 min

Miljöpartiet i landstinget är inte regeringsdugligt, har förbrukat sitt förtroende och borde kastas ut från makten. Den beska kritiken kommer nu från en enig borgerlig allians i landstinget.

Skulle det bli ett samlingsstyre mellan Alliansen och Socialdemokraterna, som P4 Jönköping tidigare rapporterat om, så blir det utan Miljöpartiet som senaste året skakats av interna bråk.

Förtroendet för Miljöpartiet har urholkats ganska rejält och de behöver nog lite tid att samla ihop sig igen innan de ingår i några politiska ledningar, säger Centerpartiets landstingsråd Rune Backlund från Visingsö.

De interna bråken inom Miljöpartiet i Jönköpings kommun och landstinget har nått ända upp i partiets regionstyrelse och detta får nu svidande politiska konsekvenser för partiet i landstinget.

Som vi berättade igår har ju Socialdemokraterna tackat ja till att samtala med den borgerliga alliansen om att brett samlingsstyre för att lösa det låsta läget om vem som ska styra den blivande Region Jönköpings län, men Alliansen kräver då att Miljöpartiet hålls utanför. Partiet är inte regeringsdugligt med sina interna konflikter som pågår just nu, säger även moderata landstingsrådet Håkan Jansson från Mullsjö

– Vi litar inte längre på Miljöpartiet.

Är de regeringsdugliga?

– Nej.

Grunden till alliansens kritik började för några veckor sedan då Miljöpartiet tillsammans med Alliansen sa att man kommit överens om att styra landstinget. Men samma dag ändrar sig partiet, bryter överenskommelsen och går istället vänsterut. I förrgår var det en ny presskonferens där MP gjorde gemensam sak med Socialdemokraterna. Det är två stridande falanger inom Miljöpartiet, som nu inför öppen ridå kämpar om makten i partiet, och som vi avslöjat tidigare har regionstyrelsen tvingat ta till hjälp från Miljöpartiet centralt för att reda ut konflikten.

Det finns till och med miljöpartister som själva säger att man inte borde vara med och styra förrän man läkt såren i partiet och landstingsråd Rune Backlund (C) håller med.

– Man har en del att reda ut på hemmaplan innan man är värdig eller har förmågan att ingå i en styrande gruppering.

Socialdemokraterna har gjort en första överenskommelse med den nya landstingsgruppen för miljöpartiet och Socialdemokraternas gruppledare i landstinget, Marcus Eskdahl från Habo, håller inte med om att Miljöpartiet skulle vara regeringsodugligt.

– Jag litar fullständigt på de kandidater som nu finns i Miljöpartiet.

Är ni beredda att släppa Miljöpartiet för att göra upp med Alliansen?

– Nej, säger Marcus Eskdahl (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".