Jan Johansson, Vetlanda framåtanda
Jan Johansson, Vetlanda framåtanda. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Höglandet

Kritiserade blomlådor plockas bort

Jan Johansson (VF): Har inte utfallit väl
1:35 min

Blomlådor och sänkt hastighetsgräns skulle lugna ner trafiken i centrala Vetlanda. Men protesterna blev många och nu står det klart att det inte blir någon fortsättning.

Det blev kraftiga protester när hastigheten i centrala Vetlanda i somras sänktes till tio kilometer i timmen och blomlådor sattes ut för att försvåra för biltrafiken. Det hela var ett test inför omgörningen till gångfartsområde. Men de planerna läggs nu på is av det nya styret, berättar lokala partiet Vetlanda framåtandas kommunalråd Jan Johansson.
– Det stämmer det. Vi vill naturligtvis öka tillgängligheten till staden. Vetlanda är en småstad och det ska vara lätt att ta sig hit, det gagnar vår handel och trivseln inne i stan.

Bakgrunden till åtgärderna i somras var att alltför många som kör inne i centrala Vetlanda helt enkelt bara kör igenom och med testet ville man se vilka vägar trafikanterna skulle välja istället.
– Vi har fått testa det nu, men det har inte utfallit särskilt väl och vi ser ingen anledning att permanenta det, det vore rena vansinnet, säger Jan Johansson.

En centrumplan med permanenta förändringar till ett gångfartsområde i centrum är redan antagen, men resultatet av testperioden blir nu istället att den planerade omgörningen inte blir av.
– Genomförandet av centrumplanen har vi inte tagit ställning till och vi ser att det finns många andra, mycket mer angelägna saker att satsa pengarna på, säger Jan Johansson.

Så blomlådor på gatorna och en hastighetsbegränsning på tio kilometer i timmen kommer inte tillbaka inom de närmaste fyra åren i alla fall?
– Som det nu ser ut tror jag vi kan räkna med att trafiken får komma fritt in i den här lilla småstaden. Det behövs en tillgänglighet som gagnar handeln, inte försvårar.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".