Claes Pettersson
Claes Pettersson vid utgrävningen. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Här grävs Bastion Carolus fram

Claes Pettersson, arkeolog: Vi har hittat fasadmuren
4:07 min

Arkeologer gräver just nu på västra sidan av Munksjön. Målet är att få fram ytterligare en del av det gamla slottet som legat på platsen.

Nu är arkeologerna tillbaka och gräver på den västra sidan av Munksjön, bara ett stenkast ifrån där de grävde för några år sedan då de letade efter delar av Jönköpings slott och fästning.

Den gången var det för att hitta historiska fynd och gräva fram fästningsmurarna, så att de skulle kunna visas upp i källaren på de nya husen som byggs där.

Den här gången är arkeologerna i första hand där för att se till att kommunens planer på att bygga om Slottskajen inte kommer att skada fästningsruinerna under marken. För precis intill kanten, som nästan håller på att rasa, finns en hittills oupptäckt del av fästningen.

För tre-fyra hundra år sedan låg en av Sveriges största och viktigaste fästningar vid Munksjön  i Jönköping, Jönköpings slott, med en storlek nästan som Kalmar slott.

Slottet förstördes i en brand i mitten av 1700-talet, och stod som ruin i hundra år innan det försvann helt ur stadsbilden. Men på senare år har arkeologer i kommunen grävt fram mer och mer av fästningen, och just nu pågår en utgrävning för att hitta ännu en del, nämligen Bastion Carolus.
– Alltså slottets sydöstra hörn, förklarar Claes Pettersson, arkeolog som ansvarar för utgrävningen vid Munksjön.

Men poängen med just den här utgrävningen är alltså att se var muren går, så att inte kommunen skadar den när de bygger om Slottskajen. Arkeologerna har varit på plats sen i måndags, och arbetet går i alla fall hyfsat bra, enligt Claes Pettersson.
– Vi har hittat fasadmuren och börjat gräva fram den, men vi har lite problem med vattnet för det är nära Munksjön och det måste pumpas.

Just nu är det mycket som händer i området. Ett stenkast från utgrävningen byggs två nya hus. Det ska även bli en park, plus att slottskajen alltså byggas om. Förhoppningen är att slottet ska prägla mycket av den nya miljön.
– Vi ska försöka visualisera slottet i dagens stad lite grann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".